Foto: Erika Jesenko
Foto: Erika Jesenko
Piškoti orehove potičke nas s svojo preprostostjo in toplino vedno znova prijetno razveselijo. Čeprav so majhne, v sebi skrivajo elemente domače orehove potice. So hitro pripravljene, obstojne in ravno prav priročne, da jih ponudimo ob kavi, odnesemo na obisk ali pa se z njimi posladkamo ob malici.
Za pripravo piškotov orehovih potičk potrebujemo: 400 g moke, 180 g masla, 1 rumenjak, 100 g kisle smetane, 50 g sladkorja v prahu, 1 vaniljev sladkor, 1 žličko pecilnega praška, ščep soli; za nadev: 250 g mletih orehov, 40 g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja, 2 žlici ruma, naribano lupinico ene bio limone, 1,5 dl polnomastnega mleka, pol žličke cimeta, 1 žličko kakava, 2 žlici medu.
V posodi najprej združimo suhe sestavine: moko, pecilni prašek, sladkor v prahu, vaniljev sladkor in ščepec soli. Nato dodamo hladno maslo, narezano na lističe, kislo smetano in rumenjak. Iz vseh sestavin hitro zgnetemo gladko, kompaktno testo. Ko je testo oblikovano, ga ovijemo v folijo za živila in ga za 30 minut postavimo v hladilnik.
Za nadev v skledi zmešamo mlete orehe, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico, cimet in kakav. Zalijemo z vročim mlekom ter zmešamo v gladko zmes. Nato vmešamo še med in prilijemo rum ter dobro zmešamo.
Ohlajeno testo razdelimo na tri dele in vsak del razvaljamo v tanek pravokotnik. Vsak pravokotnik namažemo z orehovim nadevom ter zvijemo tanko rulado. Nato jo narežemo na približno 1,5 cm široke koščke, da dobimo majhne potičke. Narejene polžke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo jih približno 20 minut v pečici, ogreti na 180 °C, dokler lepo ne porumenijo.