Foto: Erika Jesenko
Foto: Erika Jesenko
Dnevi so že opazno krajši, temperature nižje, zato je več časa, ki ga preživimo doma. To je tudi obdobje, ko marsikdo znova poseže po peki piškotov. Tokrat predstavljamo preprost recept za kokosove piškote z jagodno marmelado, ki jih pripravimo iz osnovnih sestavin in brez zapletenih postopkov. Kokos poskrbi za prijetno aromo in rahlo teksturo testa, marmelada pa doda sadno svežino. Piškoti so primerni za shranjevanje in bodo ob skodelici čaja ali kave popestrili hladnejše jesenske dni.
Za pripravo aromatičnih kokosovih piškotov potrebujemo: 150 g moke, 100 g kokosove moke, 50 g masla, 50 g kokosove maščobe, 1 jajce, 1 vaniljev sladkor, 60 g mletega sladkorja, lupinico ene bio limone, 2 žlici ruma, 1 žličko pecilnega praška, ščep soli, jagodno marmelado za premaz, mleti sladkor za posip.
V skledi skupaj zmešamo moko, kokosovo moko, pecilni prašek, ščep soli, mleti sladkor, vaniljev sladkor ter limonino lupinico. Dodamo na lističe narezano maslo, stopljeno kokosovo maščobo, jajce in rum ter vse skupaj zgnetemo v testo.
Nato ga na pomokani površini razvaljamo na pol centimetra debelo ter iz njega s pomočjo modelčkov za piškote izrezujemo kroge. Polovici krogom na sredini izrežemo manjšo luknjo. Piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, ter jih pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 10 minut. Pečene piškote ohladimo. Piškote, ki imajo na sredini luknjo, potresemo s sladkorjem v prahu. Ostalo polovico piškotov namažemo z marmelado ter jih pokrijemo s piškotom z luknjo.