/ Foto:

Piškoti s pistacijo in čokolado

Piškoti s pistacijo

Zdi se, da je pistacija letos doživela nekakšen bum. Med najbolj priljubljenimi sladoledi letošnjega leta je bil prav iz pistacije, rogljički niso več le marmeladni, čokoladni in vaniljevi, temveč tudi s pistacijo, potem so tu še čokolade in pudingi s pistacijo … Naj bodo še piškoti s pistacijo. Ko bomo ugriznili v te piškote, bo takoj jasno, zakaj je ta tako priljubljena.

Za pripravo piškotov s pistacijo in čokolado potrebujemo: 250 g moke, 70 g grobo mletih oz. fino zdrob­ljenih pistacij, 120 g masla sobne temperature, 80 g mletega sladkorja, 1 jajce, pol pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor, ščep soli, 100 g temne čokolade, 4 žlice grobo nasekljanih pistacij za posip.

Skupaj zmešamo moko, grobo mlete pistacije, mleti sladkor, pecilni prašek, vaniljev sladkor in sol. Dodamo na lističe narezano ma­slo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Spočito testo razvaljamo na pomokani površini približno pol centimetra na debelo. Iz testa s pomočjo modelčka izrezujemo piškote in jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Piškote pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Piškote ohladimo. Temno čokolado stopimo nad vodno kopeljo ter vanjo do polovice pomakamo ohlajene piškote. Piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po čokoladi potresemo še nasekljane pistacije. Pustimo, da se čokolada na piškotih povsem strdi, nato piškote poberemo v posodo.

Nasvet: Uporabimo soljene pistacije.

Za pripravo piškotov z brusnicami in pistacijami po­trebujemo: 250 g moke, 125 g masla, 2 rumenjaka, 80 g sladkorja v prahu, 100 g soljenih pistacij, 80 g suhih brusnic, pol pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor, lupinico ene bio limone, ščep soli.

Pistacije večkrat prerežemo. V skledi zmešamo moko, sladkor, vaniljev sladkor, pecilni prašek in sol. Dodamo narezano zmehčano maslo in rumenjaka. Vse skupaj zgnetemo v testo. Nazadnje v testo vgnetemo še pistacije in brusnice. Testo oblikujemo v dva debelejša svaljka premera 3 cm, zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo narežemo na centimeter debele kroge. Polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo na 180 °C 15 minut.