/ Foto:

Piščanec z limono / Foto: Erika Jesenko

Po praznikih se priležejo lažje jedi

Po praznikih, ko so bile mize polne energijsko bogatih jedi, se prileže nekaj lažjega. Piščanec z limono ali po mediteransko bo lahko prebavljiv, a hkrati okusen obrok.

Za pripravo piščančjega mesa z limono potrebujemo: 600 g filejev beder, 1 žličko timijana, 1 limono, 4 žlice olivnega olja, sol in poper, 0,5 dl vina, 1 dl jušne osnove ali vode in 0,5 dl smetane za kuhanje.

Piščančje fileje operemo, osušimo in začinimo s soljo, poprom ter timijanom. Na olivnem olju popečemo fileje na obeh straneh, dokler ne postanejo zlato rjavi. Prilijemo belo vino, in ko izhlapi, prilijemo jušno osnovo in dve žlici limoninega soka. Ponev pokrijemo in dušimo 15 minut. Nato k omaki primešamo smetano za kuhanje, po piščančjih filejih pa razporedimo na tanke rezine narezano limono. V pokriti posodi kuhamo še 5 minut.

Za pripravo piščančjih filejev po mediteransko po­trebujemo: 600 g piščančjih filejev, 1 čebulo, 2 stroka česna, 2 korenčka, 1 pločevinko nasekljanega paradižnika ali 300 g svežega paradižnika, 100 g črnih oliv, 1 žličko origana, 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, korenje narežemo na tanke trakove, paradižnik na kocke. Piščančje fileje narežemo na manjše kose, solimo in popramo ter jih na olivnem olju popečemo do zlato rjave barve. Dodamo nasekljano čebulo in česen ter pražimo nekaj minut, dokler čebula ne postekleni. Nato vmešamo korenje in pražimo še 5 minut. Dodamo še narezan paradižnik, origano, sol in poper. Vse skupaj kuhamo na srednjem ognju pri­bližno 20 minut, da se omaka zgosti in korenje zmehča. Tik pred koncem kuhanja primešamo črne olive in omako kuhamo še 2–3 minute. Postrežemo z izbrano prilogo, npr. polento in pire krompirjem.