Otrokom, ki so uživali v druženju z vrstniki, so približati knjižnico in knjigo.  / Foto: Arhiv Organizatorja

Poletje v knjižnici

Med poletnimi počitnicami so otroke v knjižnicah Zgornjesavske doline povabili, naj nekaj poletnih trenutkov preživijo v knjižnici, kjer so zanje pripravili raznovrstne dejavnosti.

V letošnjem poletju so izvedli sedem počitniških tednov, namenjenim otrokom od četrtega leta starosti dalje. Kot je povedala vodja oddelka organizacijskih enot knjižnic v občini Kranjska Gora Zala Hrast, so se trudili pripraviti pester, zabaven in vsakemu posebej zanimiv počitniški program.

V prvem počitniškem tednu je skupina otrok v prostorih Knjižnice Kranjska Gora pod vodstvom Barbare Ravnik razvijala ustvarjalnost na poletnih ustvarjalnih delavnicah. »Izdelovali so predmete, ki nas spominjajo na morje, in nam tako pričarali morsko vzdušje,« je dejala Hrastova. Na interaktivni dogodivščini v angleščini z Rebecco Svetina, Američanko in učiteljico angleščine, ki z družino živi v Sloveniji, so otroci poslušali pravljico v angleškem jeziku, se naučili novih besed in pesmic. Sledili so trije počitniški tedni z Lauro Koder, profesorico likovne pedagogike. »Na delavnicah je skupaj z otroki ustvarjala in iz različnih, vsestransko uporabnih materialov so izdelovali poletno dekoracijo, ki nam je vsem polepšala poletni vsakdan.« Zadnja počitniška tedna pa sta minila v spremstvu ustvarjalnosti in raziskovanja umetniškega sveta pod vodstvom akademske slikarke in grafičarke Helene Tahir. Na likovnih delavnicah so otroci eksperimentirali z različnimi risarskimi materiali ter na sproščen in poučen način spoznavali različne likovne tehnike risanja.

Kot je še povedala Zala Hrast, so se prvi teden v avgustu v Knjižnici Kranjska Gora ustavili otroci, ki obiskujejo Poletno šolo, ki jo Ljudska univerza Jesenice organizira za otroke od prvega do četrtega razreda OŠ Josipa Vandota iz Kranjske Gore v sodelovanju z Občino Kranjska Gora. Otroke so povabili na predstavitev in raziskovanje knjižnice ter druženje, ki so ga zaokrožili s prebiranjem pravljic.

Tudi letos so se pridružili projektoma Mestne knjižnice Ljubljana Poletavci in NajPoletavci – poletni bralci, katerih cilj in želja je, da bi otroci izboljšali svoje bralne veščine in bi jim branje postalo navada (tudi v času poletnih počitnic). »Dejavnosti, ki so bile del poletnega programa naših knjižnic, povezujejo izvajalce dejavnosti in knjižničarke v skupnem prizadevanju spodbuditi otroško domišljijo, razviti njihove ročne spretnosti, jih navdušiti nad likovnim ustvarjanjem ter jim približati knjižnico in knjigo. Otroci so uživali v ustvarjanju in druženju s sovrstniki.«

×