/ Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Poletne sladice

Ta hip je najbolj priljubljen okus pistacija. Poučili so me, da je to dubajska pistacija.

Vstopili smo v poletje. Rada pečem. Znam in se še učim pripravljati tradicionalne sladice in jedi, ker so dobre, naše in ker mi je všeč, da znam pripravljati jedi in sladice naših babic, po njihovih receptih in navadah. Zavitki in potice so osnovna sladica, ki ji dodajamo nove oblike in navdihe. Surovine in osnovni postopki so vedno isti, končni videz pa je lahko drugačen. Poleti imamo radi strjenke iz jogurta in smetane, povsod je dodano sadje. V vročini se čokolade izogibam, ker je težava pri streženju; če smo zunaj, se topi, če jo vozimo, teče. Če si poleti omislim hudo čokoladno torto, imam občutek, da me bo razneslo. Sladoled je najbolj osvežilna poletna sladica. Lahko kupimo pripravljene košarice iz testa (lahko so okrogle ali v obliki čolničkov) in jih napolnimo z različnimi kremami. Zelo priljubljene so sladice v lončkih. Ko sem to čudo prečudno naredila prvič, sem kupila plastične lončke in jih napolnila s testom, sadjem in kremo. Na koncu ugotoviš, da pridelaš ogromno nepotrebnih smeti, odvečne embalaže, ki jo zavržeš. Potem sem se modernizirala in kupila steklene kozarčke. Preprosto, kupila sem nizke in kar se da široke steklene kozarčke. Široke zato, da jih lahko polniš in pomivaš. Imam jih 40, hranim jih v škatli za čevlje in to zadošča za en recept poletne malinove strjenke. Namesto biskvita lahko uporabimo »bebi« piškote, ki jih namočimo s sladko raztopino. Ta raztopina je lahko sadni sok, sirup, na primer bezgov, metin ali kateri koli drug. Najboljši je seveda biskvit, pripravljen le iz jajc, sladkorja in moke. Čez ta biskvit dodamo sadje, lahko je zmrznjeno ali sveže. Najboljše so maline, lahko so gozdni sadeži ali jagode. Vse skupaj prelijemo s kremo iz navadnega jogurta in stepene sladke smetane, ki jo posladkamo, dodamo limonin sok in želatino. Take lončke postavimo v hladilnik in ponudimo čez nekaj ur, ko se vse skupaj strdi in prepoji. Zadovoljili boste zahtevne goste in svoje domače, sladic v teh lončkih bo kmalu zmanjkalo. Ko grem v slaščičarno, pogledam po sladicah. Vedno preverim, kakšna je krema, ali imajo kaj biskvita ali je le polnilo. Te kreme niso iz jogurta in smetane, pogosto so le praški, ki jih zmešajo z vodo. Ta hip je najbolj priljubljen okus pistacija. Otroci so me poučili, da je to dubajska pistacija. Čisto povsod jo najdete, v kremi z malinami, čokolado, masleni rogljiček s pistacijo. Zadnjič sem se mučila s češnjevim zavitkom. Dobila sem tako debele češnje, da naprava za razkoščičenje ni zaznala koščice, paličica za razkoščičenje je šla mimo, zajela je »češnjevo meso« brez koščice. Naredila je luknjo, potem pa sem jim ročno odstranila koščice. Vse je kapljalo in brizgalo, roke sem imela, kot bi mi tekla kri. Tedaj sem pomislila, tole pa je packarija. To sladico pečem le izjemoma, ker je veliko, zelo veliko dela. Sorbet in druge poletne sladice – tega pa še nisem usvojila.