Zala, postrvijada, snovik / Foto: Alenka Brun

Terme Snovik so letošnjo Postrvijado gostile pred kratkim. Tokrat ekipe med seboj niso tekmovale v pripravi jedi iz tuhinjske postrvi, temveč so v termah v goste povabili nekdanjo tekmovalko priljubljenega slovenskega MasterChefa Zalo Resnik Poljašević. Ta je imela dve kuharski delavnici v živo, glavna zvezda pa je bila sveža lokalna postrv. / Foto: Alenka Brun

Postrvijada v Snoviku

Letošnjo, sicer kar tradicionalno Postrvijado so Terme Snovik gostile pred kratkim, a vseeno je bila drugačna od preteklih. Tokrat se ekipe med seboj niso pomerile v pripravi tuhinjske postrvi, temveč so v goste povabili nekdanjo tekmovalko priljubljenega slovenskega MasterChefa Zalo Resnik Poljašević. Ta je za obiskovalce term pripravila dve kuharski delavnici, na katerih je v živo pripravila dve okusni jedi iz postrvi. Resnik Poljaševićeva je sicer diplomirana inženirka živilstva in prehrane, tako da je goste tokrat popeljala skozi izkušnjo pravilne priprave jedi, mimogrede pa z občinstvom delila tudi številne praktične nasvete za pripravo jedi.

Dopoldne je pripravila hladno predjed, ribji pate oziroma ribjo pašteto. Gostom je skozi praktičen prikaz razložila postopek priprave – od pravilnega rezanja rib, filiranja, uporabe začimb in higienskih standardov do končnega serviranja, kjer je poudarila pomen estetike pri postrežbi. V drugem delu oziroma na popoldanski delavnici pa se je lotila priprave tople jedi, fileja tuhinjske postrvi z italijansko rižoto mladega graha, ki je rižu dodal tudi zeleno barvo, paradižnikovim čatnijem (pri nas mu velikokrat rečemo kar marmelada) in čipko sipinega črnila. Seveda je bila glavna zvezda jedi sveža lokalna postrv, je pa Resnik Poljaševićeva poskrbela tudi, da noben del ribe ni šel v nič: kosti je uporabila za pripravo ribjega fonda, s katerim je zalila rižoto.

Ribja pašteta

Tokrat z vami delimo recept za ribjo pašteto.

Potrebujemo šest filejev postrvi brez kože, suho belo vino, tri šalotke, dva decilitra sladke smetane, 250 gramov masla, sol, poper, 250 gramov suhih marelic, kruh z drožmi, dva beljaka, 60 gramov moke, sipino črnilo in eno limono.

Fileje dobro očistimo, po potrebi odstranimo koščice in kožo. Suhe marelice namočimo v kropu in jih pustimo 10 minut, da se zmehčajo. Ta čas na drobno sesekljamo šalotko. Dodamo jo v segreto kozico, v kateri je olivno olje. Šalotko prepražimo toliko, da postekleni, in zalijemo s suhim belim vinom ter dodamo žlico masla. Vino reduciramo toliko časa, da zadiši prijetna aroma in alkohol povre. Namočene marelice sesekljamo na drobno in jih polovico dodamo v kozico k šalotki. Nato dodamo očiščene fileje postrvi, ki smo jih predhodno narezali na kocke. Vse skupaj na nižji temperaturi dušimo pet do deset minut, toliko, da se postrv skuha. Nato dodamo še žlico ali dve masla ter zalijemo s sladko smetano. Vremo dve minuti in kozico odstavimo. Vanjo nato vmešamo še polovico preostalih sesekljanih marelic. Solimo in popramo po okusu. Pustimo, da se vse skupaj v kozici malce ohladi in nato pašteto do gladkega zmeljemo s paličnim mešalnikom. Pašteto prestavimo v servirne skodelice oz. silikonski model in postavimo v hladilnik. Poleg paštete postrežemo še preostanek sesekljanih marelic in ponudimo pripravljeno jed s kruhom z drožmi ali popečenimi brusketami. Lahko pa po kruhu pokapamo tudi nekaj čilijevega olja, saj je pašteta zelo nežna in prefinjena.