/ Foto:

Foto: Erika Jesenko

Potička s čebulo in orehi

Kruh v trgovini dosega čedalje višje cene, še posebej če ne gre za generično belo štruco. Potička s čebulo in orehi je veliko cenejša alternativa, ki jo lahko pripravimo sami doma.

Za pripravo testa potrebujemo: 1 kg polnozrnate moke, 1 kocko kvasa, 1 žlico sladkorja, 6 dl vode, 3 žlice olja, 1 žličko soli soli; za nadev: 600 g čebule, 100 g svinjske masti, 200 g nasekljanih orehov, sol; 1 jajce za premaz.

Moko presejemo in v sredini naredimo jamico. Okrog potresemo sol. Na sredino jamice nadrobimo kvas in primešamo sladkor. Dolijemo 2 dl mlačne vode ter pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Prilijemo olje in še ostalo vodo. Iz sredine proti koncu moke zamesimo rahlo kvašeno testo. Testo naj vzhaja eno uro.

Medtem ko vzhaja testo, pripravimo nadev: Čebulo olupimo ter jo narežemo na lističe. Ponev segrejemo, dodamo svinjsko mast ter čebulo. Solimo in pražimo, da čebula zarumeni in se nekoliko zmehča. Ohladimo do mlačnega.

Vzhajano testo razvaljamo v večji pravokotnik ter po njem enakomerno razporedimo čebulni nadev. Po vrhu potresemo s sesekljanimi orehi. Testo zvijemo v potičko ter ga prenesemo v namaščen model. Potičko večkrat prebodemo in vzhajamo še pol ure. Pred peko po vrhu premažemo s stepenim jajcem ter pečemo v pečici, ogreti na
180 °C, eno uro. Pečeno potičko vzamemo iz pečice ter jo nekaj časa pustimo še v modelu, da se malce ohladi.

Nasvet: Uporabimo lahko tudi navadno belo moko, tako bo potička še bolj puhasta.