Prvo nagrado na likovnem natečaju si je prislužil Danijel Kardoš, na fotografiji z mentorjem Robertom Primcem. / Foto: Tina Dokl

Prvo nagrado na likovnem natečaju si je prislužil Danijel Kardoš, na fotografiji z mentorjem Robertom Primcem. / Foto: Tina Dokl

Praznovali z otroki

Letošnjo stoto obletnico ustanovitve Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka, so minuli četrtek na posebnem dogodku v Infocentru Triglavska roža na Bledu zaznamovali tudi s šolarji.

Otroškega praznovanja pomembnega jubileja Triglavskega narodnega parka (TNP) se je udeležilo več kot sedemdeset šolarjev, večinoma iz šol, članic Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe, in iz šol, ki so sodelovale na literarnem in likovnem natečaju, s katerim so zaznamovali jubilej. K sodelovanju na natečaju z naslovom Triglavski narodni park za vse so šole pozvali že lani. »Izkazalo se je, da učenci raje rišejo kot pišejo. Na likovni natečaj je tako prispelo 96 del in 16 šol iz vse Slovenije,« je pojasnila Mojca Pintar, ki je v javnem zavodu TNP zadolžena za okoljsko vzgojo.

Pri izbiri najboljših del je imela komisija pod vodstvom likovnega pedagoga Borisa Urha tako izredno težko delo, zato so se odločili, da ne podelijo samo treh nagrad, ampak še dve diplomi. Prvo nagrado in s tem avtobusni prevoz za ves razred v eno od slovenskih zavarovanih območij ter brezplačno izvedbo enega od programov javnega zavoda TNP za šole si je prislužil Danijel Kardoš iz Osnovne šole Poldeta Stražišarja Jesenice z risbo Živa in neživa narava. »Prepričal nas je predvsem s sporočilno vrednostjo svoje risbe, zakaj je pomembno ohranjati naravo,« je razložila Mojca Pintar. Prav to je namreč tudi cilj njihovega povezovanja s šolami, in sicer dolgoročno vzgajati mlade v okoljsko ozaveščene posameznike. »Ozaveščeni prebivalci in obiskovalci Triglavskega narodnega parka močno pripomorejo k uresničevanju ciljev varstva narave.« Po odprtju razstave nagrajenih del so učenci lahko sodelovali na različnih naravoslovno-ustvarjalnih delavnicah, na katerih so spoznavali življenje v narodnem parku in v naravi. Pri izvedbi delavnic so javnemu zavodu TNP pomagali predstavniki institucij, s katerimi redno sodelujejo: Slovenski planinski muzej, Center velikih zveri Dina in Žabja hiša iz Krajinskega parka Radensko polje. Najprej pa so prisluhnili legendi o Zlatorogu, ki jim jo je predstavil Jože Andrej Mihelič, nekdanji sodelavec javnega zavoda TNP v pokoju, ki je bil med začetniki okoljske vzgoje v Triglavskem narodnem parku.