Člani Folklornega društva Preddvor so gostovali na Poljskem / Foto: Osebni Arhiv

Člani Folklornega društva Preddvor so gostovali na Poljskem. / Foto: osebni arhiv

Preddvorčani zaplesali na Poljskem

Člani Folklornega društva Preddvor so predstavili del slovenskega ljudskega izročila v Biłgoraju na Poljskem.

Letošnji poletni odmor je bil za članice in člane starejše odrasle skupine Folklornega društva Preddvor kratek, pravi Mateja Nosan, vodja Folklornega društva Preddvor. »Po mednarodnem festivalu, ki smo ga organizirali konec junija v Preddvoru, smo se že v juliju začeli pripravljati na gostovanje v poljskem Biłgoraju. Na povabilo tamkajšnje skupine smo se z veseljem odzvali, program, ki so ga gostitelji pričakovali, pa je bil kar zahteven,« razloži.

V začetku avgusta so se tako podali na pot. Ni bilo blizu, pove, a štirinajsturna vožnja z avtobusom je vseeno hitro minila. Trije dnevi gostovanja pa so kljub natrpanemu urniku ravno tako minili, kot bi mignil.

Ko so jih gostitelji na Poljskem sprejeli, jih namestili, je že sledil ogled prizorišča festivalskega dogajanja. Aktivnosti so se začele takoj. Prvi večer so se udeležili tudi spoznavnega večera, ki je hitro povezal vse sodelujoče folklornike iz različnih dežel.

Aplavzov ni manjkalo

Naslednji dan je bil najprej na vrsti kratek sprehod in ogled trase popoldanskega sprevoda. Po nekaj sto metrih hoje so se vse skupine zbrale v centru mesta Biłgoraj in vsaka se je na kratko predstavila z enim svojih plesov. Živahno dogajanje so spremljali domačini in turisti, ki z bučnim aplavzom niso skoparili. »Večer je bil rezerviran za odprtje festivala in nastope skupin na velikem odru. Festival je bil razdeljen na dva dela, petkov in sobotni del. Pol skupin je imelo daljši nastop v petek, ostale so se predstavile s krajšim programom; v soboto pa je bilo obratno,« opisuje Nosanova. Preddvorski folklorniki so v petek zaplesali krajši program in neizmerno uživali tako na odru kot tudi v ogledu nastopov ostalih gostujočih in domačih skupin. V soboto pa jih je potem čakal še daljši nastop.

Sobota se je sicer začela bolj turistično, z ogledom okoliških znamenitosti. »Malce sicer že utrujeni, pa vendar veseli in zadovoljni smo po ogledih odšli v mesto Zwierzyniec, se preoblekli in nastopali za tamkajšnje prebivalce in turiste. Res jih je bilo na lep sončni dan veliko in prav veselje je bilo prikazati del slovenskega izročila,« se spominja.

Na velikem festivalskem odru so tako na Poljskem Preddvorčani pred tisočglavo množico stopili štirikrat in v enkratnem vzdušju navdušili publiko.

Zaključni koncert

Oba festivalska večera pa je spremljal profesor varšavske univerze, ki je pripravil scenarij za nedeljski zaključni koncert. Od vsake od gostujočih in domačih skupin je izbral najzanimivejši program, plese in se z vsako skupino dogovoril glede izvedbe. »V nedeljo smo tako vadili še program zadnjega nastopa. Vaje pa so potekale praktično ves dan. Večerni koncert je bil ponovno več kot odlično obiskan, vreme je bilo ravno pravšnje za posedanje zunaj in vzdušje je bilo neponovljivo. Ob koncu programa so se vse skupine zbrale na odru, nastopajočih je bilo krepko čez dvesto. Na eno poljskih ljudskih skladb smo se vsi še zadnjič zavrteli, si izmenjali darila (skoraj si jih ne bi, ker je škatlo z darili iz Preddvora nekdo pomotoma odnesel) in želje za prihodnost.« Vsekakor pa so sklenili nova prijateljstva, tako da si na domačem odru v prihodnje lahko občani Preddvora obetajo nastope novih folklornih prijateljev.

Pot domov

Noč je bila zopet kratka in po zajtrku so si s prijatelji poljskih, mehiške, madžarske, izraelske in ukrajinske skupine še zadnjič zaželeli vse dobro ter se odpravili domov.

»Zgodb, ki so se odvijale vzporedno, je za malo knjigo, ampak te ne bodo zapisane, pač pa jih bodo udeleženci gostovanja nosili s seboj v srcu,« še doda Nosanova.

Kakšni pa so potem občutki, ko se iz tovrstnega gostovanja, kjer so nastopili kot edini Slovenci, vrnejo domov, smo bili radovedni. »Pravijo, da je bilo super,« odgovori. Vsekakor pa se člani Folklornega društva Preddvor že veselijo ponovnih gostovanj, letos jih oktobra čaka še obisk Nizozemske. Ponosni na to, da lahko del slovenskega izročila nosijo v svet in se hkrati učijo o izročilih drugih narodov, že vadijo in se trudijo za naprej.