Narastek iz ajdove kaše / Foto: Erika Jesenko

Preproste in hranljive dobrote

Tokrat bomo pripravili preprosti in hranljivi dobroti – sočen kolač iz pirine moke z breskvami in borovnicami ter krepčilen narastek iz ajdove kaše in jabolk. Idealen način, da posladkamo svoj dan s sezonskimi okusi!

Za pripravo kolača iz pirine moke z breskvami in borovnicami potrebujemo: 200 g pirine moke, 80 g rjavega sladkorja, 2 jajci, 1 dl olja, 150 g jogurta, 1 pecilni prašek, 1 žličko vaniljevega sladkorja, 2 veliki breskvi, 100 g borovnic, ščepec soli.

V večji skledi stepemo jajci in rjavi sladkor, da dobimo penasto maso. Dodamo olje in jogurt ter dobro premešamo. V ločeni posodi zmešamo pirino moko, pecilni prašek, vaniljev sladkor in ščepec soli. Suhe sestavine postopoma vmešamo v mokro zmes, dokler ne dobimo gladkega testa. Breskvi narežemo na tanke krhlje. Pripravljeno testo vlijemo v namaščen in pomokan pekač. Po vrhu razporedimo narezane breskve in borovnice, rahlo jih potisnemo v testo. Kolač pečemo v prej ogreti pečici na 180 °C približno 35–40 minut oziroma dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, ne ostane čist. Pečen kolač ohladimo, nato ga narežemo in postrežemo.

Za pripravo narastka iz ajdove kaše in jabolk potrebujemo: 150 g ajdove kaše, 1 skodelico jabolčne čežane (približno 300 g), 3 žlice medu, 2 večji jabolki, 2 jajci, 1 žličko cimeta, 1 žličko vaniljevega sladkorja, ščepec soli.

Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni vodi po navodilih na embalaži in jo nato odcedimo. Jabolki olupimo in narežemo na majhne koščke. Jajci ločimo na rumenjake in beljake. V skledi zmešamo kuhano ajdovo kašo, jabolčno čežano, med, koščke jabolk, cimet, vaniljev sladkor in rumenjake. Vse skupaj dobro premešamo, da se sestavine enakomerno povežejo. Beljake stepemo v trd sneg in ga nato nežno vmešamo v pripravljeno zmes. Pripravljeno zmes vlijemo v namaščen pekač in enakomerno poravnamo. Pečemo v ogreti pečici na 180 °C približno 30–35 minut, dokler narastek ne postane zlato rjav in hrustljav na vrhu. Pečen narastek nekoliko ohladimo, nato ga narežemo in postrežemo.

×