Puranje roladice s pršutom in zelenjavo / Foto: Erika Jesenko

Puranje ruladice s pršutom in zelenjavo / Foto: Erika Jesenko

Puranje ruladice s pršutom in zelenjavo

Z enostavnimi sestavinami in pristopi lahko preprosto jed naredimo še kako gurmansko. Dober primer tega so puranje ruladice, polnjene s sirnim namazom, pršutom in dodatkom zelenjave. Vse skupaj pa popestri še nežna gorčična omaka. Le kdo se jih bi branil?

Za pripravo puranjih ruladic potrebujemo: 4 puranje zrezke, 4 rezine pršuta, 1 srednje velik korenček, 10 cm pora, 100 g sirnega namaza, ščepec mlete rdeče paprike, sol, poper in 1 žlico olja. Za omako uporabimo: 100 ml belega vina, 2 dl jušne osnove (ali vode), 50 g sirnega namaza, 1 čajno žličko gorčice ter sol in poper po okusu.

Puranje zrezke nežno potolčemo, solimo in popramo ter potresemo z mleto rdečo papriko. Korenček olupimo in narežemo na tanke paličice, por pa na trakove. Vsak zrezek namažemo s kremnim sirom, nanj položimo rezino pršuta in dodamo palčko korenja ter pora. Nato meso tesno zavijemo v rulado ter spnemo z zobotrebcem ali zavežemo z vrvico. V ponvi segrejemo olje in rulade z vseh strani popečemo do zlato rjave barve, nato zalijemo z belim vinom. Pustimo, da vino nekoliko povre, nato prilijemo jušno osnovo in pokrito kuhamo 20 minut. Nazadnje vmešamo še sirni namaz in gorčico ter mešamo, dokler ne nastane gladka omaka, ki jo po okusu začinimo s soljo in poprom. Postrežemo s krompirjevim pirejem ali drugo prilogo ter prelijemo z omako.

Nasvet: Namesto puranjega mesa lahko uporabimo tudi piščančje meso. Omaki lahko za bolj izrazit okus dodamo še ščepec muškatnega oreščka.