Kuharska zasedba uvodne večerje se je dobro odrezala. Gostje so dobili prvi vtis, kaj lahko pričakujejo na novembrskih tradicionalnih Okusih Radol'ce. / Foto: Alenka Brun
Radovljiški okusi so spet tu
November je v Radovljici zdaj res že tradicionalno tisti mesec, ko se lahko odzovete na vabilo nekaterih gostiln in restavracij ter si privoščite jedi z okusnih menijev po enotni ceni. Nekatere med sodelujočimi so tudi del vseslovenskega Tedna restavracij.
Mesec november je v Radovljici v znamenju lokalnih menijev, pravijo. V sedmih restavracijah in gostilnah vam postrežejo z izbranimi meniji, pripravljenimi z lokalnimi in sledljivimi sestavinami. Letos na novembrskih Okusih Radol'ce sodelujejo Hiša Linhart in Baffi house of pizza iz Radovljice, gostišči Tulipan iz Lesc in Draga iz Begunj na Gorenjskem, Restavracija Šobec iz Lesc, Vila Podvin iz Mošenj in Restavracija Tabor iz Podbrezij, ki je tokrat gostila tudi uvodno večerjo novembrskih Okusov Radol'ce. Potekala je na večer pred samim začetkom, menije pa lahko okušate od 26. oktobra do 1. decembra letos. Kaj vse najdete na njih, lahko preberete na spletni strani radolca.si. Cena lokalnega novembrskega menija je 30 evrov, potrebne pa so rezervacije. Znano je, da imajo meniji enotno ceno, proti doplačilu pa lahko pri nekaterih ponudnikih okušate tudi dodatne hode.
Tokratna uvodna večerja, ki jo je – kot smo že omenili – gostila Restavracija Tabor iz Podbrezij, je bila razprodana. Na njej so se s svojimi kulinaričnimi veščinami in ustvarjalnostjo predstavili kuharski mojstri sodelujočih restavracij, med katerimi se je vsak podpisal pod najmanj en hod.
Pred večerjo pa je na terasi Tabora potekala še kulinarična tržnica z degustacijami in druženjem, tudi s Podbreško potico, okusnim t. i finger foodom sodelujočih kuharskih mojstrov ter nastopom kantavtorja Boštjana Pertinača s Krasa, ki je potem skrbel še za glasbeno spremljavo večerje. Vinsko ponudbo pa so tokrat sestavljala vina kleti Vinakras iz Sežane, ki se je predstavila tudi na tržnici. Za boljše razumevanje izbranih vin, postreženih ob jedeh, je poskrbel enolog Luka Pangos. Vezno besedilo med posameznimi jedmi na meniju pa je organizator uvodne večerje zaupal Nejcu Šmitu.
Pethodni meni so sestavljale hladna in dve topli predjedi, glavna jed ter sladica. Najprej pa sta na mizah dobrodošlico gostom izrekla kraški cvet iz Pršutarne Kras, sorodnik italijanskega culatella, zorjen dobrih devet mesecev, ki morda na prvi pogled spominja na pršut, a piše čisto drugo zgodbo, ter panceta Selection 400 Club (butična serija lastne reje). S prvo hladno predjedjo se je predstavil Milan Milanović (Gostišče Tulipan). Glavna zvezda krožnika sta bila goveji tatar in ajdov kreker. Zanimiva je bila prva topla predjed, ki sta jo ustvarila Uroš Štefelin iz Hiše Linhart, ki se ponaša tako z Michelinovo zvezdico kot tudi zeleno Michelinovo zvezdico, in pa Simon Koštomaj, ki ga v Radovljici (in tudi širše) poznajo po njegovih picah. Baffi house of pizza tudi tokrat sodeluje s posebno pico t. i. specialko Okusov Radol'ce. Na krožniku smo okušali telečji priželjc z jurčki in prepeličjim jajcem, vloženimi čemaževimi vršički in mini Baffijevo pico. Sledil je poširan file Zupanove postrvi, kjer sta ribi delala družbo še raviol s topinamburjem in pire topinamburja, kar je pospremila dvojna močna juha topinamburja, zraven pa je bil še kruhek iz kislega testa. Nosil je podpis kuharskega mojstra Martina Blejca iz Vile Podvin.
Po drugi topli predjedi je prišla na vrsto glavna jed, za katero sta poskrbela Gašper Kordež (Restavracija Tabor) in Aleš Tavčar (Gostišče Draga). Zvezda njunega krožnika je bila zorjena tunina. Marko Švalj iz Restavracije Šobec pa je tokrat poskrbel za sladico, ki jo je poimenoval Robida in malina – potegnita me kvišku … Lahkotnost ravno pravih kombinacij in ne presladkih okusov, postreženih v kozarčku, je presenetila.
Gostje uvodne večerje v novembrske Okuse Radol'ce v Radovljici pa so tokrat pobliže spoznali še mojstra čokolade Maksa Pogačnika iz lipniške Molinet hiše čokolade ter imeli možnost okusiti njegove pralineje.