Veronika Benedik krofe največkrat cvre za pusta. / Foto: Alenka Brun

Veronika Benedik krofe največkrat cvre za pusta. / Foto: Alenka Brun

S polnilom za krof ne smemo skopariti

Veroniko Benedik iz Zgornje Lipnice smo spoznali v času, ko je svet zajela pandemija covida-19. Srečali smo jo na blejski tržnici, si je pa takrat s sladkimi dobrotami že utrla pot do ljudskih src – iz okoliških krajev in tudi širše. Tokrat smo jo spremljali pri cvrtju pustnih krofov.

Zgornja Lipnica – Priučena slaščičarka Veronika Benedik iz Zgornje Lipnice, katere prva ljubezen so torte, se je pred nekaj leti odločila, da bo v pustnem času svojim strankam ponudila krofe. Odziv je bil dober, običaj je ostal. Preden se Lipničanka loti priprave pustnih krofov za stranke, najprej teden dni prej naredi »štih probo«, da vidi, kako ji gresta priprava testa in cvrtje od rok. »Držim se sicer neke preizkušene rutine, a vseeno …« nam je zgodaj zjutraj pri vratih pojasnila nasmejana Veronika Benedik.

Njen recept za krofe izhaja iz starih receptov. Pripravlja jih tako, kot so to počele naše babice. Meni tudi, da je krof slaščica, ki je najboljša sveža.

»Moj recept je v bistvu kombinacija treh receptov, ki sem jih združila in preizkušala toliko časa, dokler nisem začutila, da je to tisto, kar sem iskala za svoje krofe,« je povedala. Zelo všeč ji je recept s kislo smetano, saj meni, da so krofi tako bolj rahli. Za testo uporabi tri žlice smetane, nam je zaupala in se dopolnila: »Pri kilogramu moke.« Poudarila je tudi pomembnost uporabe kakovostnih sestavin.

Kam z beljaki

Medtem ko je ločevala jajčne beljake od rumenjakov, ki jih je uporabila za testo, smo opazili, da beljake daje v posebno posodo. Mimogrede smo jo povprašali, kam potem z vsemi temi beljaki. Povedala je, da jih sama najpogosteje uporabi za indijančke, ko je njen oče včasih cvrl krofe, pa sta z bratom iz beljakov, ki so ostali, delala beljakove poljubčke.

Sedemdeset gramov

»Testo je vzhajalo približno eno uro, mogoče malo več,« je nadaljevala Benedikova, ki se je odločila, da bo vsak krof tehtal okoli 70 gramov. Zdi se ji, da je to ravno pravšnja količina testa, da potem ko vzhaja, krof ni prevelik. »Seveda morajo krofi imeti 'kronico', ko jih cvreš,« je omenila še splošno znano dejstvo in nočno moro mnogih gospodinj, saj nekaterim ta nikakor ne uspe.

Veronika Benedik pri oblikovanju kroglic stiska testo z dlanmi v krožnem ritmu. Ob tem je še dodatno poudarila, da se testo pogosto prijemlje na roke, vendar s tem ni nič narobe. Sama namreč opaža, da gospodinje rade dodajo moko, da bi se testo manj prijemalo, a krofi tako postanejo pretežki, zato se »kronica« ne oblikuje.

Tri minute na vsaki strani

Ko naredi kroglice, jih pusti, da počivajo – na ta način testo že drugič vzhaja – vendar jih je treba skrbno spremljati, da ne narastejo preveč. Sama sedaj to počne že po občutku.

Ker je imel prostor 27 stopinj Celzija, krofov med vzhajanjem ni pokrila s prtom, sicer običajno jih. »Kroglice hitro narastejo, po pol ure zagotovo.« Drugače pa pred pripravo testa za krofe vse sestavine, ki jih bo uporabila, pusti nekaj ur stati na sobni temperaturi. Za cvrtje uporablja kakovostno olje za cvrtje ali rastlinsko olje, ki pa mora biti segreto do ravno pravšnje temperature, da krofi v svojem »finalnem« delu uspejo. Zanjo je idealna temperatura olja med 160 in 170 stopinj Celzija. »Če olje ni dovolj segreto, se testo napije maščobe, krof pa je videti masten,« je pojasnila. Cvre jih tri minute na vsaki strani, potem jih še tople napolni z marmelado, v katero vmeša tudi malo ruma, in jih posuje s sladkorjem v prahu.

Marelična marmelada

Za polnilo ima Benedikova najraje marelično marmelado, razmišljala je tudi že o tem, da bi jo skuhala sama. »Klasika je le klasika. Priljubljeni so tudi polnjeni z vaniljevo kremo. Ker pa je letos hit dubajska čokolada, bo verjetno povpraševanje tudi po polnjenih s pistacijevo kremo,« je prepričana.

Dodala je, da je lansko leto v času pusta za stranke pripravila okoli tisoč krofov. V teh nekaj letih, kar jih cvre, pa je kar hitro ugotovila še, da če želi imeti zadovoljne stranke, mora biti s polnilom krofa radodarna.