/ Foto:

Foto: Erika Jesenko

Sadni kolač s čokolado

Jabolka smo za pripravo sladkih dobrot uporabili že pretekli teden, tokrat pa jih bomo zapakirali skupaj z banano v slasten sadni kolač s čokolado.

Za pripravo sadnega kolača s čokolado potrebujemo: 150 g moke, 100 g mletih mandljev, 1 srednje veliko jabolko, 1 srednje veliko zrelo banano, 1 dl mleka, 0,5 dl olja, 2 jajci, 70 g sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, ščep soli, 1 žličko cimeta, 1 žličko kakava, 2 žlici limoninega soka, 100 g marmelade, 180 g kisle smetane, 150 g temne čokolade, 2 žlici olja.

Skupaj zmešamo moko, mlete mandlje, pecilni prašek, cimet, kakav in ščep soli. Jabolka olupimo in naribamo, banano zmečkamo s pomočjo vilic. V posodi zmešamo naribano jabolko, pretlačeno banano in limonin sok. Tej sadni zmesi dodamo jajci, sladkor, vaniljev sladkor ter olje in mleko. Zmešamo v gladko zmes ter nato postopoma dodajamo mešanico moke in mandljev. Dobljeno maso prenesemo v manjši do srednje velik pekač, v katerega damo papir za peko (namesto uporabe papirja za peko lahko pekač namastimo), poravnamo in pečemo v pečici približno 30 minut. Biskvit je pečen, ko zapičimo vanj zobotrebec in na njem ni več sledi biskvita. Pečen biskvit ohladimo ter ga prerežemo na polovico. Spodnjo polovico premažemo s polovico marmelade in čeznjo premažemo polovico kisle smetane. Na kislo smetano položimo drugo polovico biskvita, ki ga premažemo s preostankom marmelade in kisle smetane. V skodelico nalomimo čokolado, ji prilijemo olje ter jo raztopimo nad vodno kopeljo. Stopljeno čokolado ohladimo do mlačnega ter jo prelijemo po vrhu kolača. Kolač postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi.

Nasvet: Namesto mandljev lahko uporabimo tudi druge oreške, kot so orehi ali lešniki. Če uporabimo okrogel pekač, naj bo ta premera okrog 20–24 cm.