Polnovredni kolač z borovnicami / Foto: Erika Jesenko

Foto: Erika Jesenko

Sadno pecivo na hitro

Ko si zaželimo nekaj sladkega, a hkrati preprostega in domačega, lahko posežemo po pecivih, ki združujejo sadje in oreščke. Takšni kolači so hitro pripravljeni, okusni in primerni tako za vsakdan kot za druženje ob kavi.

Za pripravo polnovrednega kolača z borovnicami potrebujemo: 150 g polnozrnate (pirine ali pšenične) moke, 100 g mletih lešnikov, 2 jajci, 0,5 dl repičnega olja ali kokosove maščobe, 1 dl mleka, 1 pecilni prašek, ščep soli, 70 g sladkorja, 250 g borovnic, 100 g na grobo nasekljanih lešnikov.

V večji skledi stepemo jajci in rjavi sladkor, da dobimo penasto maso. Dodamo olje in mleko ter dobro premešamo. V ločeni posodi zmešamo moko, mlete lešnike, pecilni prašek in ščepec soli. Suhe sestavine postopoma vmešamo v mokro zmes, dokler ne dobimo gladkega testa. Pripravljeno testo vlijemo v pekač, obložen s peki papirjem. Po vrhu razporedimo narezane borovnice in na grobo nasekljane lešnike, rahlo jih potisnemo v testo. Kolač pečemo v prej ogreti pečici na 180 °C približno 30 minut oziroma dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, ne ostane čist.