Sezamove prestice / Foto: Erika Jesenko
Sezamove prestice / Foto: Erika Jesenko
Sezamove prestice so okusen in hrustljav prigrizek, ki ga lahko pripravimo za različne priložnosti – kot prigrizek ob skodelici toplega napitka ali kot prilogo k namazom in sirom. So preproste za pripravo in ne potrebujejo veliko sestavin, rezultat pa je vedno odličen.
Za sezamove prestice potrebujemo: 500 g gladke moke, 1 vrečko suhega kvasa (ali 20 g svežega), 1 žličko sladkorja, 1 žličko soli, 250 ml toplega mleka, 80 g masla, 1 jajce; za premaz: 1 jajce, 2 žlici mleka, 50 g sezamovih semen.
Moko presejemo v skledo in vanjo naredimo jamico. Dodamo kvas, sladkor in nekaj toplega mleka ter pustimo nekaj minut, da se kvas aktivira. Nato dodamo sol, preostalo mleko, raztopljeno maslo in jajce. Gnetemo vsaj 10 minut, da testo postane gladko, voljno in elastično. Če je preveč lepljivo, dodamo še malo moke, če pa je presuho, prilijemo malo mleka. Ko dosežemo pravo teksturo, oblikujemo kepo testa, jo pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati približno eno uro, da se volumen podvoji.
Ko je testo vzhajano, ga razdelimo na manjše kose in oblikujemo v tanjše svaljke, ki jih zvijemo v prestice. Polagamo jih na pekač, obložen s papirjem za peko. V manjši skodelici razžvrkljamo jajce z mlekom in z zmesjo premažemo prestice. Nato jih bogato potresemo s sezamovimi semeni. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 20 minut oziroma dokler ne dobijo zlato rjave barve. Ko so pečene, jih vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladijo. Najboljše so še rahlo tople, saj so takrat najbolj mehke in dišeče.