Sataraš za ozimnico / Foto: Erika Jesenko

Sataraš za ozimnico / Foto: Erika Jesenko

Sezona domače zelenjave gre h koncu

Sezona domače zelenjave gre h koncu. Da jo bomo lahko uživali tudi v kasnejših mesecih, iz nje pripravimo sataraš za ozimnico. Poleg tega pa lahko s češnjevimi paradižniki še kako popestrimo kuhano govedino iz juhe in jo tako pripravimo na nekoliko drugačen način.

Za pripravo sataraša za ozimnico potrebujemo: 3 kg paradižnikov, 2 kg paprik, 1 kg čebule, 1 glavico česna, 2 žlici soli, 1 žlico sladkorja, 1 žlico mlete rdeče paprike, 1 žličko popra, 1 dl olivnega olja.

Paradižnike olupimo in narežemo na kocke. Paprike očistimo semen in narežemo na trakove. Čebulo in česen olupimo ter ju sesekljamo. V veliki posodi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo česen in pražimo še nekaj minut. Nato dodamo narezane paprike in jih pražimo približno 10 minut, dokler se nekoliko ne zmehčajo. Nato vmešamo še paradižnike, sol, sladkor, mleto rdečo papriko in poper. Vse skupaj kuhamo na zmernem ognju od 45 minut do ene ure. Ko je satarš kuhan, ga vročega nalijemo v sterilizirane kozarce za vlaganje, jih dobro zapremo in pustimo, da se ohladijo na sobni temperaturi.

Za pripravo govedine iz juhe s paradižniki potrebujemo: 500 g kuhane govedine (lahko iz juhe), 1 veliko čebulo, 200 g češnjevih paradižnikov, šopek svežega peteršilja, 2 žlici olivnega olja, sol in poper po okusu. Kuhano govedino narežemo na približno 1 cm debele rezine. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem govedino hitro popečemo, da dobi zlato skorjico. Dodamo narezano čebulo in čez polovico narezane paradižnike. Malo posolimo in popramo ter ponev pokrijemo. Na zmerni temperaturi dušimo 15 minut, da se paradižniki razpustijo. Na koncu jed potresemo s sesekljanim peteršiljem, premešamo in po potrebi dodamo sol in poper. Pečeno govedino postrežemo s priljubljeno prilogo, na primer s krompirjevim pirejem.