Poltema v Dvorani Danica je dogodku po eni strani dajala posebno intimo, po drugi pa so nam ob pogledu na lučke misli že uhajale k decembru. / Foto: Alenka Brun
Nedavno so v Dvorani Danica v Bohinjski Bistrici ponovno gostili kulturno in kulinarično obarvan dogodek Sir in vino.
Bohinj je znan biser slovenskega planinskega sveta, kjer se prepletata narava in tradicija, zato ni boljšega načina spoznati to čarobno območje kot z okušanjem njegovih avtentičnih dobrot na omenjenem dogodku. Že njegovo ime pove, da to lahko počnete ob izbranih sirih in vinu.
Za uvod v sobotno popoldne so tudi letos poskrbeli domači lovski rogisti, po dvorani je odmeval zvok harmonike, Lucija Gartner je obiskovalcem večkrat prikazala postopek izdelave sira, Katica Mikelj (Društvo kmečkih žena in deklet Bohinj) pa je tokrat poleg mohantovih piškotov obiskovalcem postregla tudi mohantov sladoled. Izbrala je sladoled z okusom burbonske vanilje, mohant pa se v tem primeru uporabila le kot začimbo, je še poudarila.
Kdor Katice Mikelj prej še ni poznal, jo je zagotovo spoznal v bližnji preteklosti, ko je sodelovala v eni izmed priljubljenih televizijskih kulinaričnih oddaj Večerja za 5, ko se je ta mudila na Gorenjskem. Zaupala nam je, da je bilo snemanje sicer kar naporno, a dobro organizirano, odzivi na predvajano oddajo pa so bili izjemni. Na Uskovnici so jo na primer obiskali prav iz Trebnjega, ker so oddajo redno spremljali tisti teden, ko so v njej nastopali gorenjski obrazi, in so gospo iz Bohinja želeli videti v živo.
V bistvu je bila prav pozitivno presenečena, koliko ljudi si je oddajo dejansko ogledalo in jo tudi odkrito pohvalilo, nam je še zaupala.