PANČ festival Stand Up komedije LJ Grad Ljubljana na fotografiji Cene Prevc / Foto: Tina Dokl

»Skočil« med komike

Zadnji večer letošnjega Panča, festivala standup komedije, ki ga je v nedeljo zvečer gostil Ljubljanski grad, je napovedoval zanimivega gosta, Ceneta Prevca, ki se je na letnem odru pod zvezdami in med uveljavljenimi imeni slovenske standup komedije dobro znašel.

Ljubljana – Vodja festivala Panč Andrej Težak - Tešky nam je zaupal, da organizacija takšnega festivala ni ravno mačji kašelj. Ko so začenjali, so se tudi organizatorji še učili. Sam je imel nekaj prakse z glasbenih festivalov, kar je bilo seveda dobrodošlo. Panč je rasel, postajal prepoznaven, s treh so šli na štiri festivalske dni, nato na pet, eno leto je trajal celo šest dni. Tešky je poudaril, da se morajo kar potruditi, da na festival pripeljejo prava imena, ki pa jih obiskovalci niso videli vsepovsod. Da jim to kar uspeva, je bil dokaz tudi zelo dober obisk na letošnjem festivalu oziroma vseh festivalskih večerih.

Sedemnajsta edicija

Čez tri leta bo festival standup komedije star dvajset let, na letošnji, 17. ediciji, ki je bila na Ljubljanskem gradu med 21. in 25. avgustom, pa je nastopilo več kot 25 znanih in manj znanih domačih in tujih imen.

Večer za večerom je mineval v znamenju smeha in aplavzov.

Težko pričakovan je bil zadnji večer festivala, ko je oder pod zvezdami na Ljubljanskem gradu pod naslovom Nedeljska domačica gostil Perico Jerkovića, Lucijo Ćirović, Davida Gorinška in kar tri Gorenjce: Roka Škrlepa, Dina Kapetanovića in tokratno posebno »začimbo« večera, nekdanjega smučarskega skakalca Ceneta Prevca, po novem gostinca v Škofji Loki, morda v prihodnosti tudi standup komika. Treme niti ni skrival, čeprav je pred nastopom deloval suvereno in tudi odziv ljudi na njegov prihod na oder je bil odličen.

Bodoči komik?

Tešky nam je pojasnil, da je Ceneta Prevca v preteklosti na nekem nastopu izzval dr. Uroš Kuzman, standup komik, ki pa je tokrat stopil v mentorske čevlje. Odzval se je in prvi nastop je imel na domačem odru. Kar je Tešky potem videl, mu je bilo všeč. Pa je vprašal Ceneta Prevca, ali bi prišel na Panč. Zakaj pa ne, se je glasil odgovor. »Kar sicer še ni bila potrditev, ampak jaz sem ga že dal v program, v reklamo,« se je pošalil Tešky. »In zdaj je tu.«

Pa je Cene Prevc kdaj gojil željo, da bi se v življenju preizkusil v vlogi standup komika? Pravi, da ni nikoli razmišljal o tem, potem pa se mu je priložnost ponudila sama od sebe. Da je dober občutek, ko lahko nekoga nasmeješ, saj s tem v zameno tudi sam dobiš neko zadovoljstvo, meni; in da v bistvu počneš nekaj, pri čemer se tudi sam dobro počutiš. Zanj je to predvsem nov izziv, za katerega lahko rečemo, da ga je na Panču dobro opravil. »Skočil« je na oder, med znane standup komike – in ne samo preživel, temveč tudi izpolnil je pričakovanja občinstva. Skozi standup se je predstavil na svojstven način: izvedeli smo nekaj o njem, njegovi družini, kraju, od koder prihaja, še najmanj je govoril o smučarskih skokih.

»Cene Prevc je zabaven fant, ki zna stati na odru. Ve, kaj je smešno, ve, kaj je standup, in ve tudi, da je to težko. Ima vse, kar potrebuje komik, da lahko začne,« nam je še zaupal Andrej Težak - Tešky, ki je zadnji večer festivala tudi povezoval.

×