čaroben večer leta Gala Magic Show 2024 Bled na fotografiji Igor Trifumovič s pomočnico / Foto: Tina Dokl

Srbski čarovnik in iluzionist nove generacije Igor Trifunov je izvedel trik ženske v škatli. / Foto: Tina Dokl

Skrivnostni svet čarobne umetnosti

V soboto je oder Festivalne dvorane Bled zasijal v spektaklu Gala Magic Show 2024, kjer je čarovnija presegla vse meje mogočega. Šest vrhunskih čarobnih umetnikov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Italije in Francije je občinstvo ovilo v tančico skrivnostnih trikov in osupljivih preobratov. Za dodatno dozo smeha in energije je poskrbel vedno zabavni voditelj Peter Poles.

Ste se kdaj vprašali, kako lahko predmeti kar izginejo, lebdijo v zraku ali se nenadoma pojavijo na povsem drugem mestu? Čeprav odgovora na te skrivnosti nismo dobili – saj čarobni umetniki le redko razkrijejo ozadje svojih trikov –, smo jih lahko z občudovanjem spremljali na čarobnem večeru v Festivalni dvorani Bled. Šesterica mednarodno priznanih in večkrat nagrajenih čarobnih umetnikov nas je popeljala v svet manipulacije, iluzij, komične, moderne in otroške magije ter neverjetnih preobratov, kjer se zdi, da zakoni fizike ne veljajo.

Z vsakim trikom so še bolj razburkali našo domišljijo. Na odru je denimo ženska elegantno stopila in se zaprla v veliko škatlo. Čarobni umetnik je nato, pred očmi začudenega občinstva, škatlo začel zmanjševati, dokler ni bila velikosti komaj tridesetcentimetrske kocke. V naslednjem trenutku je segel po mečih in jih enega za drugim brez zadržkov zarinil skozi škatlo. Napetost je naraščala, a ženska se je vendarle popolnoma nepoškodovana spet prikazala iz škatle, kot da se ni zgodilo nič neobičajnega.

Znova na Bledu

Čarobni umetniki so se tokrat na Bledu v sklopu konference mudili že drugič. Enako kot so oni očarali občinstvo, je čarobna kulisa kraja njih očarala že leta 2022. Letos je bilo srečanje znova razgibano, saj je vključevalo sejem rekvizitov, izobraževalna predavanja in predstavitev najnovejših trendov, cehovski kolegi pa so si velikodušno razkrivali skrivnosti, rutine, prijeme in inovacije v čarodejstvu. Kot je pojasnil predsednik Društva čarobnih umetnikov Marko Drljepan, ki nastopa kot čarovnik Mare Čare, se je srečanja udeležilo okoli šestdeset čarobnih umetnikov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Italije, Francije in Avstrije.

»V Sloveniji nas je čarobnih umetnikov razmeroma malo, zato tudi organiziramo takšne dogodke, s katerimi želimo v svoje vrste pritegniti več mladih, še posebej tistih, ki bi se odločili za profesionalno pot v čarobni umetnosti. Želimo jim pokazati, da je v tem poklicu mogoče ne le uživati kot hobi, ampak tudi zaslužiti za preživetje,« je pojasnil Marko Drljepan in dodal, da njihovo društvo trenutno združuje dvajset članov, od tega je deset profesionalnih čarobnih umetnikov. »Še posebej smo ponosni na našega člana, blejskega župana Antona Mežana, ki še vedno z veseljem sodeluje z nami.«

Med predstavo je župan Anton Mežan občinstvu zaupal, da je del čarobnega sveta že vse od leta 1987, ko mu je na blejski Kmečki ohceti Marjan Drofenik prodal prvi rekvizit na stojnici pod stavbo Občine Bled. »Danes, ko pogledam iz svoje pisarne, me vedno znova preplavi spomin na te začetke in na dolgo pot, ki sem jo prehodil do današnjega dne,« je hudomušno dodal Mežan.

Dva stara znanca

Čarobno predstavo, ki je prevzela tako odrasle kot otroke, je spretno povezoval priljubljeni voditelj Peter Poles. Poskrbel je, da je bil vsak trenutek poln zabave in presenečenj. Med drugim je povedal, da je bil kot otrok velik oboževalec Davida Copperfielda, za deseti rojstni dan pa je prejel modro škatlo z napisom Hokus pokus in s pripomočki za trike, a jo je izgubil, najverjetneje med selitvijo v študentskih letih.

Na blejski oder sta se letos vrnila dva izjemna mojstra čarodejstva: Igor Trifunov, najuspešnejši srbski čarovnik in iluzionist nove generacije, ter slovenski čarovnik, čarobnik in čarodej Magic Wladimir​, eden izmed najbolj priznanih umetnikov s področja moderne magije v Evropi. »Pred dvema letoma sem si obljubil, da na tem odru ne bom več nastopil. A potem je blejski župan prejel več kot petsto pisem s prošnjami, naj se vrnem. Seveda župan ni mogel zavrniti želje enega posameznika, ki je bil sposoben napisati toliko prošenj,« je v smehu pripomnil Vladimir Mikek, bolj znan kot Magic Wladimir.

Štirje novinci

Na Bledu sta se letos prvič predstavila francoski prvak magije in umetnik iluzije Adrian Kill ter francoski samouk Charly Brahim, ki je specializiran za odrsko magijo in vključevanje gledaliških elementov v svoje predstave. Nastopil je prvak italijanske magije Sergio Starman, čigar predstave imajo poseben poudarek na novih manipulativnih tehnikah. Hrvaški magični umetnik Jozo Bozo se je za to priložnost naučil nekaj slovenskih besed, pri izvedbi točke pa mu je pomagal enajstletni Oskar iz občinstva. Skupaj sta se podala na lov za nevidno mavrično karto, njuna zabavna točka pa je dodobra nasmejala občinstvo.

Vrata v svet čarovnije so se odprla že uro pred predstavo, ko sta v preddverju in pred Festivalno dvorano čakajoče s čaranjem in milnimi mehurčki navduševala čarobna umetnika Brlini in Gute Fee Lucy.