Za slovenske domače jedi je bilo ravno tako veliko zanimanja kot za tuje. / Foto: Alenka Brun
Za slovenske domače jedi je bilo ravno tako veliko zanimanja kot za tuje. / Foto: Alenka Brun
Slano in sladko, tuje in domače
Športni park Belica v Bašlju je ponovno gostil kulinarično prireditev Mednarodna kuhna – Enotnost v raznolikosti, kjer so obiskovalci dogodka lahko okušali jedi z mednarodnim pridihom. Seveda tudi znanih domačih okusov ni manjkalo. Jedi so bile sladke in slane.
Prireditev z mednarodnimi okusi na krožnikih je sicer pred leti v Bašlju začela domačinka Aleksandra Zibelnik Badii, do danes pa se je ta razvila že v pravo kulinarično druženje. Vsako leto je obiskovalcev več, tudi s strani domačinov je dogodek vedno lepo sprejet, se pa tudi število sodelujočih na kulinaričnem dogodku povečuje. Če je vreme lepo, je obisk zagotovljen, ustavijo pa se na kozarcu čaja ali soka, kaj poskusijo čisto naključni sprehajalci, pohodniki, zadnje čase pa opažamo, da tudi pravi gorniki, ki se ravno za čas kosila vračajo s Storžiča ali pa Kališča.
Vajeti organizacije kulinaričnega dogodka je letos ponovno prevzel domačin Miha Roblek. Poleg ruske jedi goveji sote stroganov, ki jo je za tokratni dogodek skuhal v kar 45-litrskem loncu, je pripravil še francosko solato julienne.
Mednarodna kuhna je ponudila obiskovalcem znane domače okuse – jabolčni zavitek, slastne štruklje, masovnek, ocvrti kvašeni flancati so kar hitro izginjali v želodčkih. Postregli so več vrst kruha, med njimi je bil tudi tak s stoodstotno hidracijo. Na voljo je bila loška mešanica, veliko zanimanja je bilo za pice iz bašeljske krušne peči, ki so imele italijanski pridih. Ekipa mladih bašeljskih picopekov je pripravila kar štirideset hlebčkov za dogodek. Za piko na i je kranjska picerija Toscana s svojimi picami lepo dopolnila okusno ponudbo izpod domačih rok.
Avstrijske okuse je dostojno zastopal cesarski praženec oziroma »šmorn«, ki ga je pripravljal Žan Kern. Ta je pred nekaj leti s sošolcem Janezom Zibelnikom nastopil v priljubljeni televizijski kuharski oddaji Mali šef Slovenije. Takratna preddvorska osnovnošolca sta s svojim kuharskim znanjem prepričala sodnike in zmagala. Potem je bila tu še – lahko bi rekli balkanska – gužvara ali mečkanka, pita s sirom. Zraven nje je bil šaljiv napis, da gre za hitro pito lenih žena. Tudi španska paelja ni manjkala. Vabljivi so bili severnoameriški corndogi. Ponovno so bili zelo dobro zastopani perzijski okusi. Za iranski t. i. džudže kebab je bilo sploh veliko zanimanja. Pa horešte bademdžun, neke vrste enolončnica z jajčevci in piščancem, je ravno tako hitro kopnela. Seveda nista manjkala baklava in okusni iranski čaj.
Domačinka Urška Perko se je lani obiskovalcem mednarodne kuhinje predstavila s sladkimi okusi, letos je raziskovala slane. Pripravila je dve jedi: grški namaz skordalija ter korejsko kumarično solato Oi Muchim, kjer gre v osnovi za pikantno jed, kot nam je razložila. Ljudi je zanimalo in so spraševali. Razbrali smo, da gre v bistvu za znano korejsko jed, ki se lahko je samostojno, lahko pa predstavlja del korejskega kosila.
Ponovno pa ni šlo brez kirgiške sladice čak čak, ocvrtega testa, prelitega z medeno-sladkornim sirupom, ki ga je kot vedno pripravila Zamira Djumashalijeva, ki sicer z družino živi na Hrvaškem, a je stalnica mednarodne kuhinje pod Storžičem.