Srečanje bratrancov in sestričen Mezek / Foto: Primož Pičulin

Tokrat so se bratranci in sestrične srečali v Kranju. / Foto: Primož Pičulin

Srečanje bratrancev in sestričen

Mojca Mezek iz Selške doline, natančneje Strmice, je bila tista, ki je tokrat poskrbela, da so se ponovno srečali bratranci in sestrične rodbine, ki izhaja iz Miklovceve domačije.

»Marjanca Potočnik, moja babica oziroma skupna babica vseh, s katerimi se dobivamo, je imela pet otrok. Umrla je pred 25 leti, tako da je bilo tokratno srečanje v bistvu posvečeno tudi tej obletnici,« je razložila.

Srečujejo se od leta 2016, edino v času epidemije srečanja ni bilo. »Prihajamo iz vse Gorenjske, dva živita na Notranjskem, ker pa ima eden od bratrancev vikend v Semiču, smo se tudi že pri njem dobili,« je povedala Mojca Mezek. Skozi srečanja so tako že spoznali Radovljico, Škofjo Loko, obiskali muzej v Železnikih. »Vsako leto je za organizacijo srečanja zadolžen drug, vedno pa si nekaj ogledamo, potem pa se družimo še ob kosilu,« se je dopolnila.

Tokrat so si bratranci in sestrične v družbi vodnika ogledali Rove pod starim Kranjem. Srečanja se je udeležilo devet povabljenih s partnerji. Vseh jih je bilo nekoč sicer 16, pojasni Mezkova. »Eden je umrl že v otroštvu, dve živita v tujini, tako da se nikoli ne odzoveta. Sedaj nas je živih še trinajst, kakšen pa vedno manjka.«

Najstarejši na srečanju je bil letos Brane Bertoncelj (65) iz Selc, organizatorkin brat; najmlajši pa Peter Potočnik (49), doma s Svetega Lenarta, od koder je rodbina tudi izvirala.

Po ogledu kranjskih rovov se je družba odpravila v Stražišče, kjer je imela kosilo v Gostilni Gitadela. Ob prijetnem klepetu se je opoldne hitro prevesilo v popoldne, bratranci in sestrične pa se že veselijo prihodnjega snidenja.