KUD Fran Saleški Finžgar Senica Medvode 40 let igra Veriga / Foto: Peter Košenina

Štirideset let seniške kulture

V Kulturnem društvu Fran Saleški Finžgar Senica, ki praznuje štirideseto obletnico ustanovitve, deluje šest sekcij.

Kulturno umetniško društvo (KUD) Fran Saleški Finžgar Senica je staro štirideset let. Okroglo obletnico so pred dnevi proslavili s prireditvijo v dvorani Kulturnega doma Medvode.

Prebivalci Senice kulturno delujejo že precej dlje kot štirideset let, saj so prvo gledališko predstavo uprizorili že leta 1956. To je bila Finžgarjeva Veriga, ki se dogaja prav na Senici. Novembra leta 1983 so se odločili ustanoviti svoje kulturno društvo in ga poimenovali po pisatelju in duhovniku Franu Saleškem Finžgarju. V naslednjih štirih desetletjih so nadaljevali gledališko dejavnost in ji dodali organizacijo kulturnih prireditev ob praznikih med letom ter skrb za ohranjanje starih vaških navad in običajev. Danes v društvu deluje šest sekcij – Odrasla in Otroška gledališka skupina, Vokalna skupina Foné Megále, Sekcija za obujanje starih običajev na Senici, Ljubitelji starin GARE in Foto-video sekcija.

Obiskovalce prireditve ob jubileju društva sta nagovorila predsednik KUD-a Uroš Medar in župan Občine Medvode Nejc Smole. Odrasla gledališka skupina je odigrala dve dejanji Verige, otroška pa igrico Zrcalce. Nekaj zanimivosti o Finžgarju je nanizala Petra Kržan iz Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica, nekdanji predsednici društva Marjeta Jamnik in Karmen Maretič Debeljak pa sta recitirali pesmi Simona Jenka in Janje Magdič. Vokalna skupina Foné Megále je nastopila s tremi ljudskimi pesmimi. Obiskovalci so se nasmejali ob posnetkih članov, ki so spregovorili o pomenu društva, najljubših projektih in anekdotah.

Po koncu prireditve so si v avli Kulturnega doma Medvode vsi skupaj ogledali fotografsko razstavo 40 let KUD-a Fran Saleški Finžgar Senica.

×