Stročji fižol
Stročji fižol s paradižnikom / Foto: Erika Jesenko
Vložen ali v solati sta dva priljubljena načina priprave stročjega fižola. A ne samo to, iz njega lahko pripravimo tudi aromatično prilogo s paradižnikom ali celo musako.
Za pripravo stročjega fižola s paradižnikom potrebujemo: 0,5 kg svežega stročjega fižola, 1 srednje veliko čebulo, 1 strok česna, 1 svež paradižnik, pol žličke mlete paprike, sol in poper, 1 šopek drobnjaka, 3 žlice olivnega olja, 2 žlici limoninega soka.
Stročjemu fižolu odstranimo konce ter ga narežemo na približno 3 cm dolge palčke. Česen in čebulo olupimo ter sesekljamo. V ponvi segrejemo olje, prepražimo čebulo in česen ter dodamo stročji fižol. Solimo, popramo ter potresemo z mleto rdečo papriko in pražimo 5 minut. Dodamo na koščke narezan paradižnik, prilijemo tri žlice vode ter ponev pokrijemo. Jed dušimo približno 30 minut oziroma toliko časa, da se fižol skuha. Na koncu primešamo še drobnjak in prelijem z limoninim sokom.
Za pripravo musake s stročjim fižolom potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, 0,5 kg mletega mešanega mesa, 2 čebuli, 3 jajca, 1 lonček kisle smetane, 1 dl mleka, 1 šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete rdeče paprike, 4 žlice olivnega olja.
Stročjemu fižolu odstranimo konce ter ga narežemo na približno 3 cm dolge palčke. Čebulo olupimo ter sesekljamo. V ponvi segrejemo polovico olja, prepražimo polovico čebule ter dodamo pripravljen fižol. Solimo, popramo ter potresemo z mleto rdečo papriko, premešamo in dušimo 30 minut. V drugi ponvi na preostalem olju prepražimo drugo čebulo, dodamo mleto meso, solimo in popramo ter pražimo 10 minut, da se meso zlatorjavo zapeče. Na koncu k mesu vmešamo še nasekljan peteršilj. Za preliv stepemo jajca ter jih zmešamo s kislo smetano in mlekom. Srednje velik pekač namastimo ter na dno razporedimo polovico dušenega fižola. Čezenj damo prepraženo meso, ki ga prekrijemo s preostankom fižola. Vse skupaj prelijemo z jajčnim prelivom in pečemo v pečici, segreti na 200 °C, približno 30 minut.