/ Foto:

Foto: Erika Jesenko

Svinjska ribica v gorčični omaki

Svinjska ribica je zaradi svoje mehkobe in nevtralnega okusa odlična izbira za hitre in hkrati elegantne jedi. V tokratnem receptu jo pripravimo v preprosti gorčični omaki z dodatkom belega vina in smetane, ki poskrbita za poln, a uravnotežen okus. Priloga v obliki pečenega krompirja in popečenih bučk pa lepo dopolni celoten krožnik.

Za pripravo jedi potrebujemo približno 500 g svinjske ribice, 1 žlico gorčice (najbolje polnomastne), 100 ml smetane za kuhanje, 50 ml belega vina, 1 dl vode ali jušne osnove, sol, poper in olje za peko. Za prilogo dodamo še krompir in eno srednje veliko bučko.

Svinjsko ribico narežemo na debelejše rezine in jih rahlo sploščimo z dlanjo. Meso posolimo in popramo ter premažemo z gorčico. Na segretem olju ga na hitro popečemo z obeh strani, da dobi lepo barvo, nato ga odstranimo iz ponve. V isto ponev dodamo belo vino, zavremo in pustimo, da nekaj minut vre, da izhlapi alkohol. Nato zalijemo z vodo ali jušno osnovo, dobro premešamo in prilijemo še smetano za kuhanje. Omako kuhamo nekaj minut, da se zgosti, nato vanjo vrnemo meso in vse skupaj dušimo še 3–5 minut.

Kot prilogo pripravimo pečen krompir in na hitro popečene rezine bučk, ki jih začinimo le z malo soli in olja.

Nasvet: Za boljšo aromo, mehkobo in še hitrejšo pripravo lahko svinjsko ribico že vnaprej mariniramo – na primer v mešanici olja, gorčice, česna in nekaj vejic rožmarina. Tako pripravljeno meso lahko stoji v hladilniku tudi več dni in je vedno pri­pravljeno za hitro uporabo.