Osnovna šola Frana Saleškega Finžgarja Lesce je pripravila odličen tradicionalni govnač, imenovan tudi glavnjač, saj za jed uporabijo glavo zelja. / Foto: arhiv organizatorja
Osnovna šola Frana Saleškega Finžgarja Lesce je pripravila odličen tradicionalni govnač, imenovan tudi glavnjač, saj za jed uporabijo glavo zelja. / Foto: arhiv organizatorja
Tradicija na žlico
Osnovnošolci iz vse Slovenije so se marca na kuharskem dogodku Tradicija na žlico v Ljubljani pomerili v pripravi skoraj pozabljenih slovenskih jedi na žlico. Strokovna komisija je med enajstimi ekipami izbrala štiri najboljše. Sodelovali so tudi Gorenjci.
Dogodek Tradicija na žlico je potekal v ljubljanskem Cityparku pred trgovino Interspar. Mladi ljubitelji kuhanja so se tokrat pomerili v pripravi tradicionalnih slovenskih jedi na žlico. Kuhalnice so vihtele ekipe z različnih koncev Slovenije in različnih osnovnih šol, z Gorenjskega je bila prisotna ekipa Osnovne šole Frana Saleškega Finžgarja Lesce.
Tokratni dogodek je bil malce drugačen, bolj tekmovalne narave, saj je bil običajno pri tovrstnih nastopanjih vedno bolj poudarek na ozaveščanju slovenskega prebivalstva, da bi domače sezonske jedi pripravljali doma.
Tričlanska strokovna komisija (Zala Pungeršič, Špela Ankele, Živan Jovanović) ni imela lahkega dela, štiri izbrane jedi pa bodo v aprilu vsak teden zasedle posebno mesto na meniju restavracij omenjene trgovine po vsej Sloveniji. Tokrat so to zaroštan mlečni močnik s suhim sadjem, ki ga je pripravila ekipa Osnovne šole Tržišče, štajerska fižolova juha Osnovne šole Kungota, šjelnovka (ali šjelnova mineštra) s polento Osnovne šole Šturje Ajdovščina in piščančji ajmoht s cvičkom ekipe Osnovne šole Drska iz Novega mesta.
Kuharski dogodek je potekal v sklopu projekta Kuhnapato, ki ga že deveto leto podpira Spar Slovenija. Projekt Kuhnapato pa pod vodstvom Anke Peljhan sicer že 15 let mlade in širšo javnost vrača k slovenskim koreninam z obujanjem skorajda pozabljenih jedi naših babic. Na tovrstnih dogodkih otroci pridobivajo kuharsko znanje in spoznavajo pomen lokalnih sestavin ter trajnostnega prehranjevanja.
In kaj so pripravili Gorenjci, nas je zanimalo.
Gorenjska ekipa Osnovne šole Frana Saleškega Finžgarja Lesce se je odločila za pripravo govnača in na ta način prikazala delček prehranske tradicije Gorenjske, nam je pojasnila Peljhanova. »Govnač ali glavnjač je bil ena od najpogosteje pripravljenih jedi med tednom, ko so si, če je le ostalo, lakoto tešili še s kosom kuhanega mesa. Vendar pa današnji čas narekuje prav take jedi, ki so tudi brez mesa primerne potrebam telesa za dobro počutje in zdravje.« Zaupala nam je še, da se je poleg izbranih med jedmi znašlo še ogromno izjemnih in prav tako primernih za ponudbo v večjih kuhinjah.