/ Foto:

Ovseni piškotki s kakavom / Foto: Erika Jesenko

Uravnoteženi piškoti

Piškoti so lahko polni maščob in sladkorja, lahko pa so tudi malo bolj uravnoteženi. Vključitev polnozrnate moke, ovsenih kosmičev in rikote bo pripomoglo, da piškoti ne bodo tako drastično dvignili krvnega sladkorja po njihovem zaužitju.

Za pripravo ovsenih piškotov s kakavom potrebujemo: 150 g polnozrnate moke, 100 g bele moke, 50 g ovsenih kosmičev, zmletih v moko, 50 g celih ovsenih kosmičev, 1 žlico kakava, 80 g rjavega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 1 pecilni prašek, 1 jajce, 200 g masla, ščep soli, 100 g temne čokolade.

Skupaj zmešamo obe moki, mlete in cele ovsene kosmiče, kakav, rjavi sladkor, vaniljev sladkor, pecilni prašek in ščep soli. Dodamo jajce in na lističe narezano maslo ter vse skupaj zamesimo v testo. Nazadnje v testo vmešamo še na koščke narezano temno čokolado. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice ter jih polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo jih v pečici, segreti na 180 °C, približno 20 minut.

Za pripravo piškotov z rikoto potrebujemo: 250 g moke, 100 g masla, 80 g rikote, pol pecilnega praška, 50 g mletega sladkorja, 1 žličko limonine lupinice, ščep soli, 3 žlice gostejše marmelade.

Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, mleti sladkor, limonino lupinico in sol. Dodamo rikoto in na lističe narezano maslo ter zgnetemo v testo. Testo za pol ure postavimo v hladilnik. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice. Na sredino vsake kroglice s prstom ali ročajem kuhalnice naredimo vdolbinico, ki jo napolnjeno z marmelado. Piškote polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko, in jih v pečici, segreti na 180 °C, pečemo približno 20 minut.