Odrešitev za začetnike, režiserke Sonje Prosenc. / Foto: Mitja Ličen Monoo

Odrešitev za začetnike, režiserke Sonje Prosenc / Foto: Mitja Ličen Monoo

Uspešen slovenski film

Slovenski filmi prejemajo nagrade na filmskih festivalih, uspešni so bili tudi v Sarajevu, kjer sta nagradi prejela filma Cent'anni in Odrešitev za začetnike.

Ljubljana – Na letošnjem jubilejnem 30. Sarajevskem filmskem festivalu je bilo na ogled rekordno število 12 filmov s slovensko udeležbo, od tega šest celovečernih igranih, trije celovečerni dokumentarni ter trije kratki filmi. Vsi filmi so nastali tudi s finančno podporo Slovenskega filmskega centra. Najuspešnejša sta bila dva, celovečerni dokumentarni film Cent'anni scenaristke in režiserke Maje Doroteje Prelog, ki mu je žirija dodelila posebno nagrado za promocijo enakosti spolov, in film Odrešitev za začetnike z angleškim naslovom Family Therapy scenaristke in režiserke Sonje Prosenc, ki je bil na ogled v tekmovalnem programu in je prejel eno od partnerskih nagrad, in sicer nagrado CICAE.

V filmu Cent'anni gre za snemanje dokumentarnega filma o partnerjevi zmagi nad smrtonosno boleznijo, ki se prevesi v režiserkino odkrivanje nezaceljenih ran njunega dolgoletnega odnosa. Film je slovensko-poljsko-italijansko-srbsko-avstrijska koprodukcija, producent filma je Cvinger film. Prvenec Doroteje Prelog se je z regionalno premiero na festivalu uvrstil v tekmovalni dokumentarni program, svetovno premiero pa je imel na letošnjem filmskem festivalu v Trstu, kjer je že prejel nagrado občinstva za najboljši dokumentarni film.

Nagrado, ki jo je prejel film Odrešitev za začetnike, podeljuje Mednarodna konfederacija art kinematografov (CICAE), nagrajeni film pa bo prejel posebno podporo konfederacije, ko gre za pomoč pri distribuciji, predvajanju filma in doseganju občinstva v okviru mreže tri tisoč evropskih kinematografov. Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala, da gre za film, ki ima sposobnost doseči občinstvo po vsem svetu in ki najbolje predstavlja umetniško kakovost kinematografije ter prispeva k njegovi dosegljivosti in raznolikosti. Film je imel svetovno premiero na filmskem festivalu Tribeca na Manhattnu v New Yorku in govori o komični disfunkcionalnosti odnosov v na videz popolni meščanski družini.