Barbara Poljanec, masterchef 2025 / Foto: Arhiv Oddaje (domen Jugovar)

Škofjeločanka Barbara Poljanec / Foto: arhiv Pop TV (Domen Jugovar)

V kulinarični boj tudi Gorenjci

Gledalci bodo kmalu priča napetim izzivom, inovativnim jedem in čustvenim trenutkom, ki jih bo prinesla 11. sezona priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef Slovenija. Morda pa bo letos laskavi naziv zmagovalca osvojil kateri izmed gorenjskih tekmovalcev.

V ponedeljek, 17. marca, bo vrata odprla že 11. sezona ene najbolj priljubljenih kuharskih oddaj pri nas – MasterChef Slovenija. Nova sezona prinaša številne novosti in izzive. Produkcijska ekipa Pop TV je letos še večji poudarek namenila učenju, saj bodo gledalci in tekmovalci deležni bogatejših vsebin. Tekmovalci se bodo preizkusili v posebnih »masterclass« oddajah, kjer bodo pridobili dragoceno znanje od sodnikov in gostujočih vrhunskih kuharskih mojstrov. »Opažamo, da se res veliko ljudi navdušuje nad kulinariko, ne le nad osnovami, ampak tudi nad tako imenovanimi fine dining jedmi, in temu se bomo v letošnji sezoni precej posvetili. Pripravljamo res dobre 'masterclass' oddaje, v katerih se tekmovalci ne borijo za obstanek ali napredovanje, ampak le učijo. In to ne le od sodnikov, v goste prihajajo tudi vrhunski kuharski mojstri, kar štirje med njimi se ponašajo z Michelinovo zvezdico. Mislim, da je to največ, kar lahko damo gledalcem,« pravi Jelena Drobež, vodja projekta.

Nova sezona priljubljene kuharske oddaje prinaša posebne 'masterclass' epizode, kjer bodo tekmovalci pridobivali dragoceno znanje od sodnikov in gostujočih kuharskih mojstrov – štirje med njimi so celo nosilci Michelinove zvezdice.

V kuhinjo vstopajo Gorenjci

Letos se bo za prestižni naslov najboljšega amaterskega kuharja in pokal MasterChefa potegovalo 16 tekmovalcev, ki so kljub svojim vsakodnevnim službam in obveznostim kuharske sanje gojili naprej. A v najbolj znano kuhinjo prvi dan vstopa 19 nadobudnih in znanj željnih posameznikov. Med njimi kar pet Gorenjcev.

Barbara Poljanec je 36-letna Škofjeločanka, ki ima najraje pripravo sladic. Natančna, lojalna in trmasta Barbara uživa tudi v hoji v hribe in adrenalinskih športih. Njena ljubezen do kuhanja jo je pripeljala do MasterChefa, kjer bo poskusila prepričati sodnike s svojimi sladkimi mojstrovinami. V MasterChefu želi izstopati s svojo organiziranostjo, strastjo do učenja in skrbno izbranimi jedmi, kot so na primer pražena telečja jetrca, za katera je prepričana, da bodo »sezula« sodnike.

Kulinarična pot Dana Proharta, 40-letnega kreativca iz Zbilj pri Medvodah, se je začela že zgodaj v otroštvu. Energijo in zgovornost prenaša iz snemanja videov v kuhinjo. Potem ko je preživel možgansko kap, je spremenil pogled na življenje in si zadal cilj, da bo sledil svojim sanjam. MasterChef je njegova priložnost, da dokaže, da nikoli ni prepozno za nove začetke. Stavi na izvirni pristop, drzne kombinacije okusov in neomajno strast do kulinarike.

Za predpasnik se bo borila tudi 30-letna Domžalčanka Michaela Koplova, ki danes živi na Dunaju, a jo slovenska kulinarika še vedno močno zaznamuje. Je oseba, ki rada izrazi svojo domišljijo, inovativnost in unikatne ideje, kar bo poskusila dokazati tudi za štedilnikom. V oddajo MasterChef vstopa prepričana, da v prihodnosti lahko združi svoji dve veliki ljubezni; poznavanje številk in ozadje gastronomskega sveta.

Da ima kuhanje v krvi, meni 33-letna mamica dveh otrok iz Žirovnice Tamara Erlah. Oba njena starša sta bila namreč poklicna kuharja, zato je kuhalnico v roke prijela že zelo zgodaj. Njena prva specialiteta je bil dunajski zrezek, danes pa se ne omejuje na sladko ali slano – rada pripravlja oboje, čeprav meni, da ji gre peka nekoliko bolje od rok.

Anja Oberstar, 41-letna Škofjeločanka in diplomirana ekonomistka, vedno išče nove izzive. Že od mladih nog, ko je pomagala mami in babici, rada ustvarja v kuhinji. MasterChef ji predstavlja novo pustolovščino, ki jo želi izpeljati čim bolje. V kuhinji rada eksperimentira z novimi recepti, njen največji kuharski eksperiment pa je japonski »cheesecake«, za katerega verjame, da bo nekega dne uspel, kot mora.

Nepozabno potovanje

Ne glede na to, kako se bo tekmovanje razpletlo, je že zdaj jasno, da so se tekmovalci podali na nepozabno kuharsko popotovanje. MasterChef Slovenija jim ponuja priložnost, da se preizkusijo v najzahtevnejših kulinaričnih izzivih, pridobijo nova znanja in morda celo uresničijo svoje največje sanje. Ne dvomimo, da bodo s svojo vztrajnostjo, ustvarjalnostjo in trdim delom pustili pečat v tej sezoni – in morda tudi na slovenski kulinarični sceni.