Del prvega nadstropja nekdaj eminentne blagovnice Nama na Kapucinskem trgu 4, bo zdaj postal prostor za eminentne alternativne dogodke.  / Foto: Klara Mrak

Foto: Klara Mrak

V Nami bo september živ

Ob koncu tedna bo Alternativni kulturni center Nama v Škofji Loki gostil karavano Klubskega maratona Radia Študent in razvpito (škofjeloško) Revijo nič.

Danes zvečer na prizorišče Alternativnega kulturnega centra Nama prihaja ob 20. uri Klubski maraton s Samokresom, primorsko instrumentalno zasedbo in tržiško starošolsko reparko Sake.

Klubski maraton

Samokres je zasedba s Primorskega, ki preži za silovitimi gruvaškimi rifi, strelja kompaktne instrumentalne krogle in se naslanja na prestopajoči ritem. Med ognjevitostjo si dovoli tudi kakšen ležernejši pretok, ki skokovit kvartet iz Mirna postavi na trdna tla z razgledom onkraj domačih meja.

Sake pa je vsestranska samouka gorenjska umetnica Sara Ilić, ki na oder s širokimi koraki samozavestno stopi kot uglajena jezična Sake. Mehki »beati« jo ponesejo od Triglava pa do Vardarja. Na poti razpre kreativni krater ter iztisne zračno vročico slikovitih idej in premlevanj o preteklosti, jo spretno ujame in preusmeri neposredno v muziko.

Sobotni večer

Jutri, 21. septembra, zvečer pa prihaja v center kulturno-zabavni dogodek ob izdaji nove številke Revije nič (4 ever), tokrat četrte. Nova številka govori o prihodnosti.

Konec septembra

Naslednji petek, 27. septembra, ob 19. uri prihaja v center Jeseničan Dejan Koban, pesnik, založnik, aktivist in montažer. Njegov najbolj prepoznaven projekt je založba Črna skrinjica, v katero povezuje vrsto izjemnih pesnic in pesnikov. Koban je človek skupnosti in eden redkih, ki brezkompromisno zastopa borce za boljšo družbo in mesto poezije v njej. Lani je pri založbi Goga izšla njegova knjiga poezije na koži Pre_več, antologija verzov 49 pesnikov in pesnic, prevedenih v štiri jezike.

Koža je največji organ pri človeku. Koban svojo sistematično in premišljeno spreminja v verze.

Na dogodku, ki so ga poimenovali Poezije v mestu, se bo tako s Kobanom pogovarjala Anja Eržen. Sobota, 28. septembra, pa bo ob 19. uri namenjena Jamranju po loško, prvemu t. i. »jam sessionu« za vsakogar.