Namazi, kaneloni, pite ... – vse to je bila Čemaževa odprta kuhinja. / Foto: Tina Dokl
Namazi, kaneloni, pite ... – vse to je bila Čemaževa odprta kuhinja. / Foto: Tina Dokl
V Preddvoru zadišalo po čemažu
Med 7. in 13. aprilom so preddvorski gostinci na svoje jedilnike vključili široko paleto čemaževih jedi – od preprostih juh do vrhunskih kulinaričnih mojstrovin. Vrhunec tedna Okusi čemaž v Preddvoru pa je bil v nedeljo, ko je grajsko dvorišče gradu Dvor zadišalo po vročih pitah, frtaljah, namazih, štrukljih, kanelonih, langaših in celo čemaževem siru za žar. Potekala je namreč Čemaževa odprta kuhinja.
Med 11. in 16. uro je na dvorišču gradu Dvor potekala prava pomladna kulinarična pravljica, kjer so se prepletali omamni vonji, domačnost, ustvarjalnost in gostoljubje. »Naša želja je bila, da povežemo gostince, male ponudnike, društva in posameznike, ki delijo strast do kulinarike in tradicije. Čemaž je rastlina, ki nam jo narava vsako pomlad podari v izobilju, zato se nam zdi prav, da to bogastvo delimo in ga predstavimo na različne načine,« je pojasnila vodja prireditve Janja Rehberger iz Zavoda za turizem Preddvor, ki je zaslužen za organizacijo dogodka.
Obiskovalci so lahko okušali široko paleto čemaževih dobrot – od klasičnih čemaževih juh, štrukljev, frtalj in pit do čemaževega sira za žar, na voljo so bile zeliščna sol, eko tinkture ... Vse jedi so pripravili lokalni ponudniki, ki so združili moči z namenom, da pokažejo, kako bogata in raznolika je lahko uporaba te pomladne rastline. Špela Ropret iz Doma na Čemšeniku je poudarila vsestranskost čemaža: »Čemaž je izjemna rastlina – zdrav, aromatičen in nadvse uporaben. Na naši stojnici smo pripravili čemaževo juho, namaz, štruklje in kanelone.« Tomaž Rehberger iz Kulturnega društva Bela je bil zadolžen za langaše. Kot je pojasnil, gre za madžarsko ocvrto jed, ki se praviloma streže s kislo smetano in česnom, na čemaževi odprti kuhinji pa kakopak s čemažem.
Ob pestrem kulinaričnem programu so dogajanje popestrili domača narodnozabavna skupina Veseli martinčki in komik Rok Škrlep, ki je s kulinaričnim standupom dodal ščepec humorja. Za otroke so pripravili gledališko predstavo in ustvarjalne delavnice, zato je bil dogodek res namenjen vsem generacijam.
Med obiskovalci sta bila tudi Damijan Babič in Špela Študen iz Kopra, ki sta v Preddvor prišla povsem slučajno. »Presenečena sva, koliko raznolikih jedi lahko pripravijo iz čemaža. Na Obali ga ni toliko, zato je to za naju prava kulinarična poslastica.« Navdušenja ni skrivala niti Flóra Mónika Krč-Farkas, Madžarka, ki že sedem let živi v Preddvoru: »Čemaž obožujem, najraje ga uporabljam v pestu in madžarski pogači. Navdušena sem nad prireditvijo – pokusila sem tudi langaš, ki je bil kot domač, le nekoliko debelejši.«