Oktobra lani so izvedli prvo delavnico za učence o obnovi šolske ute. / Foto: Arhiv šole

Oktobra lani so izvedli prvo delavnico za učence o obnovi šolske ute. / Foto: arhiv šole

V uti spet učilnica

V Podružnični šoli Bukovščica se jim je uresničila dolgoletna želja, da bi obnovili in oživili vrtno uto, ki je že začela propadati. Služila bo kot učilnica na prostem.

V prenovo in obenem ozaveščanje o pomenu kulturne dediščine je bila po besedah Alenke Magajne Germ in Valentine Eržen vključena celotna šola. Oktobra lani so v okviru Šole prenove, ki jo vodi Mateje Hafner Dolenc, izvedli prvo delavnico za učence z naslovom Obnovimo šolsko uto – spoznajmo skril. Za učence so pripravili tudi predavanje o materialih, iz katerih so gradili včasih, spoznali so še tehniko izdelave ploščic iz skrila. Na matični šoli so učenci predmetne stopnje v preteklem šolskem letu pri likovni umetnosti ustvarjali na temo Lopa. Njihova dela bodo prihodnji torek, 1. oktobra, razstavili v avli Osnovni šoli Ivana Groharja Škofja Loka.

Vrtno uto oziroma senčnico pri Podružnični šoli Bukovica so postavili v šolskem letu 1927/28 v času učitelja Oskarja Hrasta, sta pojasnili Alenka Magajne Germ in Valentina Eržen. »Že takrat je služila kot učilnica na prostem. V njej je soproga učitelja Hrasta do leta 1948 vodila v tistem času samostojen predmet, imenovan dekliška ročna dela.« V šoli jih veseli, da bo vrtna uta zdaj znova postala učilnica na prostem. Pri obnovi so sodelovali z Barbaro Pokorn z oddelka za okolje in prostor na Občini Škofja Loka in Matejo Kavčič iz Restavratorskega centra Ljubljana. »Predlagali sta, da obnovo speljemo skupaj z mojstri, ki še poznajo tradicionalne tehnike obnove.« Obenem sta v svojem poročilu zapisali, da se obnova lope lahko izvede kot vzgojni projekt, s katerim se vzgaja odnos do dediščine ter omogoča spoznavanje lokalne arhitekture in trajnostnega odnosa do rabe materialov, energije in znanj. Obnovo ostrešja so izpeljali s pomočjo krajanov Luke Tomažina in Primoža Potočnika, pri izkopu in ureditvi temeljne plošče pa so sodelovali še številni drugi krajani. »Junija je bila zaradi res slabega stanja osnovne konstrukcije postavljena nova konstrukcija in nameščeno ostrešje. Poleti je Miran Benedičič z izjemnim strokovnim pristopom pokril streho s skrilom,« sta razložili Alenka Magajne Germ in Valentina Eržen in dodali, da je obnova pomembna za ohranjanje zgodovine in dediščine, obenem pa predstavlja prispevek k varovanju narave, saj poskušajo v čim večji meri ponovno uporabiti materiale stare ute in tako ne ustvarjajo gradbenih odpadkov.

Na delavnici, ki bo potekala v četrtek, 3. oktobra, bodo restavrirali še poškodovane deske v notranjosti ute in jim povrnili izvirno barvo.