Vanilijeva grmada z breskvami / Foto: Erika Jesenko

Vaniljeva grmada z breskvami / Foto: Erika Jesenko

Vaniljeva grmada z breskvami

Breskve, tisto poletno sadje, ki se dobro znajde v mnogih različnih vlogah: v sadni kupi, marmeladi, različnih biskvitih … in tudi grmadi.

Za pripravo vaniljeve grmade z breskvami potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 4 žlice orehov, 2 žlici moke, pol žlice kakava, 3 žlice mleka, 3 žlice sladkorja, pol pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor, ščep soli; za navlažitev biskvita: 2 dl mleka, 3 žlice ruma; za vaniljevo kremo: 200 g maskarponeja, 0,5 kg pripravljenega vaniljevega pudinga, 2,5 dl smetane; za breskve: 3 srednje velike breskve, 1 žličko cimeta, 3 žlice limoninega soka, 2 vaniljeva sladkorja, 3 žlice ruma; za vrhnjo plast: 2 dl smetane za stepanje, 1 žlico kakava.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, ščep soli, mlete orehe in kakav. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjake penasto vmešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem ter prilijemo mleko in nato postopoma dodajamo mešanico moke. Nazadnje vmešamo še sneg beljakov. Maso razporedimo po pekaču, prekritem s papirjem za peko. Biskvit pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 20 minut.

Priprava vaniljeve kreme: Smetano stepemo, skupaj zmešamo maskarpone sir in vaniljev puding ter nato vmešamo stepeno smetano.

Priprava breskev: Breskve narežemo na manjše kocke, jih potresemo s cimetom, vaniljevim sladkorjem ter prelijemo z rumom in limoninim sokom. Vse skupaj dobro premešamo.

Sestavljanja grmade: Pečenemu biskvitu odstranimo papir za peko ter ga položimo v pekač. Navlažimo ga z mešanico mleka in ruma. Čezenj razporedimo pripravljene breskve in prekrijemo z vaniljevo kremo. 2 dl smetane stepemo ter jo razporedimo čez vaniljevo kremo. Posujemo s kakavom ter grmado postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se ohladi in strdi.

Nasvet: Za pripravo kreme uporabimo že kar pripravljen vaniljev puding. Ker so ti po navadi že precej sladki, je nam ni treba dodatno sladkati. Vaniljev puding lahko pripravimo tudi sami in sladkamo po okusu.