Noč na kopališču Ukova 2024 / Foto: Nik Bertoncelj

Veselo na bazenu

Minula sobota je bila na Jesenicah prav posebna, saj se je odvijal dogodek Noč na kopališču Ukova, ki je ponudil obilico zabave in aktivnosti za otroke vseh starosti.

Dan se je začel s šahovskim turnirjem, ki je bil odlična priložnost za mlade mislece, da preizkusijo svoje strateške spretnosti. Turnir je bil sicer odprt za vse obiskovalce, svoje poteze pa je preverilo tudi nekaj najmlajših. Med njimi je bil tudi devetletni Jakob. Povedal je, da se je s šahom začel ukvarjati pred štirimi leti, za igro pa ga je navdušil oče. »Rad igram šah, ker je zahtevna igra. Moraš namreč vnaprej predvideti, kako se boš premaknil in kako se bo premaknil tvoj nasprotnik. Enkrat mi je že uspelo premagati atija, upam, da ga še kdaj,« je povedal.

Tudi plesali, peli, ustvarjali

Med otroki so bila nadvse priljubljena tudi napihljiva igrala. Medtem ko so se nekateri igrali, so drugi uživali v plesnih delavnicah za predšolske otroke. Delavnice je vodila Mojca Svetina, ki je povedala, da je ples odlična aktivnost, da se otroci seznanijo s prvimi plesnimi koraki, se naučijo sodelovanja, trenirajo koordinacijo, se učijo ritma in obenem tudi socializirajo. »Znanje plesnih korakov pa ne nazadnje pride prav tudi v kasnejših letih, ko bodo enkrat prišli v 'žurerska' leta. Bodo znali kaj zaplesati in navdušiti,« je povedala in dejala, da so otroci zelo različni. Nekateri se takoj opogumijo in pridejo pogledat, kaj se dogaja, spet drugi potrebujejo nekoliko več časa, vendar na koncu največ šteje, da poskusijo. Tudi osemletna Hana je sodelovala na hip hop delavnici. »Nikoli še nisem slišala za hip hop, ampak mi je zelo všeč. Je bilo pa kar težko, ker se je treba hitro premikati in naučiti veliko različnih korakov ter gibov. Drugače pa je bilo fino,« je dejala.

Za tiste, ki so želeli preizkusiti svojo ustvarjalnost, so bile na voljo delavnice z baloni. Andraž Teran je v sodelovanju z Mladinskim centrom Jesenice pripravil delavnico, na kateri so se otroci preizkusili v oblikovanju različnih figur iz balonov in spodbujali svojo domišljijo in ustvarjalnost. Tisti nekoliko starejši pa so se preizkusili tudi v skokih v vodo ter akvatlonu.

Dogodek, ki ga je ob podpori Občine Jesenice organiziral Zavod za šport Jesenice v sodelovanju z ostalimi partnerji, je bil nepozabna izkušnja, ki je otrokom prinesla veselje, nove veščine in nešteto spominov, obenem pa je v ospredje prišel pomen aktivnega preživljanja prostega časa, ustvarjalnosti in sodelovanja med otroki.

×