Na novembrski kranjski Vinski poti v rovih se je do danes predstavilo že več kot dvesto vinarjev. / Foto: Alenka Brun
Na novembrski kranjski Vinski poti v rovih se je do danes predstavilo že več kot dvesto vinarjev. / Foto: Alenka Brun
Vinsko doživetje pod Kranjem
Vinska pot v Rovih pod starim Kranjem letos že šestnajstič
V »najdaljši vinski kleti« v Rovih pod starim Kranjem ponovno gostijo vinarje različnih slovenskih vinorodnih območij. V dveh novembrskih koncih tedna – pričakujejo vas še konec tega tedna (28., 29. in 30. novembra) – lahko okušate slovenska vina, pospremi pa jih tudi degustacija sirnih, krušnih in mesnih izdelkov.
Letošnja izvedba te priljubljene poti ima tudi nekaj novosti, predvsem pa obiskovalcem na koncu poti, ob izhodu, pade v oči alkotester, s katerim lahko preverijo svojo pripravljenost na vožnjo. Posebna pozornost je tudi letos namenjena hidraciji, in sicer z več vodnimi postajami na poti, vsak obiskovalec pa tradicionalno prejme kozarec, vrečko zanj in za nakupe. Med večje novosti letošnje vinske poti spadata tudi dva termina, namenjena daljšemu in bolj osebnemu doživetju.
Mi smo vinsko pot obiskali prvi dan, ko so se stojničarji, bi lahko rekli, še ogrevali, a tudi v zgodnjepopoldanskih urah so se rovi že polnili z obiskovalci.
Kulinarična ponudba nekje na sredi poti, v kanjonu Kokre, pa je tradicionalno ponujala na eni strani dobrote besniških Rokovnačev – od kostanja do znamenitih gobovega biftka in pujsove marmelade, privoščili pa ste si lahko tudi Rekarjevo ajdovo kašo z jurčki in porom, ričet z mesom ali pa vegetarijanskega, domačo telečjo obaro, makarone v bučni omaki s slanino ali brez nje, makarone s tartufi, za sladki zaključek pa cesarski praženec z gozdnimi sadeži ali čokolado.
Vinska pot se vije v 1300 metrih kranjskih rovov, z vhodom na Jelenovem klancu in izhodom na Pungertu. Kranj postavlja na zemljevid najuspešnejših enološko-gastronomskih dogodkov in je vsako leto razprodana.