Tradicionalno šaro je tokrat pripravljalo Turistično društvo Žlebe - Marjeta. / Foto: Gorazd Kavčič

Tradicionalno šaro je tokrat pripravljalo Turistično društvo Žlebe - Marjeta. / Foto: Gorazd Kavčič

Vonj domače kulinarike

Slovenski dan v Dragočajni je ponovno privabil številne domačine in druge obiskovalce, ki so prišli uživat v pristni domači hrani, ki se je minulo nedeljo bohotila na stojnicah.

Dragočajna – Že 16 let je v Dragočajni živa tradicija Slovenskega dne. Tudi letos je organizacijske škarje in platno v rokah držalo domače Turistično društvo Dragočajna - Moše, ki je ponovno poskrbelo, da se je dobro jedlo, pilo in zabavalo. Kot je pojasnil predsednik društva Jure Žitnik, je bila prvotna ideja Slovenskega dne predstaviti slovensko hrano in različne jedi turistom, ki so zahajali v bližnji kamp. Do danes je ta ideja prerasla v dogodek, ki se ga udeležujejo obiskovalci od blizu in daleč. »Dogodek je edinstven in zelo dobro se je prijel. Verjamemo, da podobnega dogodka daleč naokoli ni. Rdeča nit pa vsa leta ostaja enaka – predstaviti slovensko, tradicionalno kulinariko, sladke in slane dobrote, zraven povabimo tudi druga društva ter okoliške kmetije in krepimo vezi med nami,« je pojasnil Žitnik. Poleg tega, da so obiskovalci lahko pokusili okusne jedi, je Slovenski dan v Dragočajni izvrstna priložnost za izmenjavo receptov, kar je po Žitnikovih besedah tudi njihova želja.

Dišalo je iz kotlov

Lokalne gospodinje so poprijele za valjarje in pripravile številne sladice, kot se za Slovenski dan spodobi, pa tudi jedi na žlico niso manjkale. Iz kotlov je dišalo po vampih, ričetu in tudi šari. Kaj pa sploh je šara? »Šara je bila nekoč hrana revežev. V tej jedi so bili uporabljeni domači pridelki, torej krompir, koleraba, repa, rdeče in rumeno korenje, se pravi tisto, kar so kmetje pridelali doma. Mi smo dodali še meso, ajdove žgance in seveda ocvirke,« nam je pojasnil Franci Teraž iz Turističnega društva Žlebe - Marjeta. Poleg tega so pekli kostanj, po zraku se je širil vonj pa pravem šenčurskem praženem krompirju, na ponvah se je obračal izvrsten praženec, za največje sladokusce pa sta bili poleg tradicionalnih peciv na voljo tudi čokolada velikanka in sladkorna pena. Dogajanje so popestrili tudi starodobniki, Pevska skupina Dečve, Ljudski godci Cerkljanski gavnarji, na stojnicah pa se je dalo kupiti tudi kaj za v domačo kuhinjo.

Poleg hrane tudi druženje

Prireditev je tako kot vsako leto privabila številne obiskovalce. »Domačinka nisem, je pa v Dragočajni doma moja hči. Ideja Slovenskega dne se mi zdi super, všeč mi je, da je malo pokušine, lahko kupiš kakšno stvar, za vsakega se kaj najde,« je dejala Vladimira Tomaževič iz Šentvida. Barbara Jakopič Kraljevič iz Medvod pa je poudarila pomen druženja. »Odlično pripravljena hrana, izredno prijazni ljudje, prišli pa smo, da se družimo in da ljudi podpremo. To je konec koncev lep dogodek, ki govori o tem, da imamo radi svoje kraje. Glavni namen pa druženje, to je pomembno,« je dejala in dodala, da si želi, da bi dogodek živel še leta in leta.