V slovenske šole se vrača akcija TOM potuje, otroke obiskuje. / Foto: Arhiv Zpms

Vrača se tudi TOM

Zveza prijateljev mladine Slovenije bo tudi letos v šolah izvedla akcijo TOM potuje, otroke obiskuje, v okviru katere bodo otrokom in mladostnikom predstavili TOM telefon kot vir pomoči.

TOM je telefon za otroke in mladostnike, ki od leta 1990 deluje v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). »V prvi vrsti je TOM nastal kot čustvena opora otrokom in mladim, ki se v procesu odraščanja srečujejo z različnimi vprašanji, dilemami ali stiskami. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije,« so pojasnili v zvezi in dodali, da sta pri tem zagotovljeni anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev.

TOM telefon bodo v akciji Tom potuje, otroke obiskuje že tretje leto zapored s pomočjo nahrbtnika TOM predstavili osnovnošolcem, prvič pa tudi srednješolcem pod imenom Tom potuje, mlade obiskuje. Nahrbtnik TOM v šole po vseh slovenskih regijah prihaja med 18. in 29. novembrom, so razložili v ZPMS. Kot so še pojasnili, so v minulih dveh letih v okviru omenjene akcije prejeli več kot deset tisoč anonimnih zapisov otrok z več kot dvesto šol po Sloveniji, ki so jim poročali: »Počutim se neslišano, nerazumljeno, nikomur si ne upam povedati …« Prav zato z akcijo otrokom želijo sporočiti, da v stiski niso sami, da njihove težave niso majhne in da pogovor potrebujemo vsi ljudje, kadar se znajdemo v stiski. »Otrokom želimo predstaviti TOM telefon kot varno okolje, kjer lahko neobremenjeno raziskujejo, nam zaupajo svoje skrbi ter dobijo razumevanje in podporo. Na nas se lahko obrnejo kadar koli in ne glede na težavo, ker se zavedamo, da je otrokom pomembno naše zanimanje za njihove težave in čas, ki ga v svojem okolju s sovrstniki ali družino v težkih trenutkih morda ne najdejo,« je poudarila strokovna vodja nacionalne mreže TOM telefon za otroke in mladostnike Tjaša Bertoncelj.

K sodelovanju zato tudi letos vabijo vse osnovne in tudi srednje šole. Prijaviti se je mogoče na elektronskem naslovu tomtelefon@zpms.si. V prijavi je treba navesti ime in naslov šole, ime in priimek kontaktne osebe, ki bo na šoli vodila akcijo, ter njen elektronski naslov in telefonsko številko. Rok za prijavo je 18. september.

×