Pojej čokolado in posej papir je nov trajnostni kulinarični spominek Turizma Radovljica, ki je nastal v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije in čokoladnico Molinet iz Krope. / Foto: Tina Dokl
Pojej čokolado in posej papir je nov trajnostni kulinarični spominek Turizma Radovljica, ki je nastal v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije in čokoladnico Molinet iz Krope. / Foto: Tina Dokl
Vse nared za Festival čokolade
Radovljica bo ta konec tedna spet gostila priljubljeni Festival čokolade. Obiskovalcem se bo predstavilo več kot dvajset čokoladnic, med njimi tudi štiri nove iz tujine. Organizatorji obljubljajo pester spremljevalni program, izbrali so tudi že naj pralino: letos je to berry blaze iz Hiše čokolade Molinet.
V soboto in nedeljo bo v Radovljici spet Festival čokolade. Tokrat se bo v starem mestnem jedru predstavilo 22 čokoladnic, med njimi štiri tuje, ki jim bodo organizatorji namenili posebno mesto v šotoru na Linhartovem trgu; domače, slovenske čokoladnice pa se bodo tako kot doslej svojo ponudbo predstavljale v grajskem parku.
Tam bodo tudi letos postavili glavni oder, na katerem bodo nastopili Emkej, Trkaj, Golden Tina (Tina Turner Tribute band) in Veseli Begunjčani, na travnatih površinah parka pa bodo pripravili pester spremljevalni program: na prizorišče se z delavnicami zabijanja na koš ter akrobatsko predstavo vračajo Dunking Devils ter z otroško skakalnico mini Planica, v parku bodo tudi predstave in cirkuške delavnice za otroke.
V Radovljiški graščini bo tako kot lani potekal program s kulinaričnimi delavnicami za odrasle in otroke, v Baročni dvorani pa bo letos tudi koktajl bar. Kulinarične delavnice bodo vodili Brina Kobal, Jure Pavlič in Vita Vybinal.
Novost na trgu pred cerkvijo sv. Petra je srednjeveški lunapark, na festival pa se letos vrača čokoladna ruleta, na kateri se bodo obiskovalci potegovali za praktične nagrade ter doživetja.
V soboto v sodelovanju s Fakulteto za dizajn Univerze v Ljubljani pripravljajo modno revijo, v nedeljo pa se z dogodkom Plavalnega kluba Radovljica zaključuje obsežna dobrodelna dražba predmetov slovenskih športnikov.
Zmagovalec osmega tekmovanja za naj praline je berry blaze iz Hiše čokolade Molinet, ki je ocenjevalce prepričal tako s tehnično izvedbo kot z okusom. Drugo mesto je zasedla luciferjeva pistacija – limona, tretje pa zlata tequila s pomarančo čokoladnice Dobnik.
Sicer pa so se organizatorji pred začetkom festivala pohvalili tudi z novim kulinaričnim spominkom, ki je nastal v sodelovanju s partnerjem letošnjega festivala – Čebelarsko zvezo Slovenije. Gre za čokoladno tablico s polnilom iz certificiranega slovenskega medu, ki je namesto v embalažo iz klasičnega papirja ovita v razgradljiv papir s semeni medovitih rastlin.
Vstopnina bo šest evrov, mlajši od 18 let imajo brezplačen vstop. Cena degustacijskih kuponov ostaja 4,50 evra za pet kuponov. Organizatorji zagotavljajo, da so za pripravili dovolj brezplačnih parkirišč, ob tem pa spodbujajo uporabo javnega prevoza, saj so prizorišča v neposredni bližini avtobusne in železniške postaje, kjer bodo izjemoma v soboto in nedeljo v času festivala ustavili tudi nekateri mednarodni vlaki.