Spomine na igralca Poldeta Bibiča je obujal Janez Boncelj, dolgoletni oskrbnik koče na Bistriški planini. / Foto: Nika Toporiš

Spomine na igralca Poldeta Bibiča je obujal Janez Boncelj, dolgoletni oskrbnik koče na Bistriški planini. / Foto: Nika Toporiš

Že trinajste Spominjarije

Že trinajstič so na Brezjah pri Tržiču obujali spomine na igralskega velikana Poldeta Bibiča, sicer Štajerca, ki pa so ga domačini imeli za svojega.

Brezje pri Tržiču – Polde Bibič je imel v Motanah, ki so del krajevne skupnosti Brezje pri Tržiču, več kot trideset let vikend. Krajevna skupnost (KS) Brezje pri Tržiču, Zveza kulturnih organizacij Tržič, Društvo Sveta Neža in tržiška območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) so letošnji dogodek v spomin na Bibiča pripravili v luči igre in deklamacij. Že teden poprej je v Domu družbenih organizacij Brezje pri Tržiču potekalo izobraževanje Čarobna moč besede. »Delavnica je bila namenjena mentorjem, da bodo lahko bodisi učencem bodisi članom društev posredovali veščine pripovedovalstva in deklamatorstva,« je pojasnil Anže Habjan, vodja območne izpostave JSKD, in dodal, da je šlo za prvo tovrstno delavnico, ki pa je bila dobro obiskana. »Poleg tega smo z delavnico želeli spodbuditi šole Gorenjske, da se učenci potem lahko vključijo v festival Zven Linhartovega mesta, ki ga vsako leto organizira radovljiška osnovna šola.« Dogodek, ki se ga vsakoletno udeležijo tudi Bibičevi svojci – hči Katarina, vnukinja Tina in pravnuki –, je povezoval David Ahačič, svoje zadovoljstvo s prireditvijo pa je delila tudi predsednica KS Brezje pri Tržiču Tanja Smolej. »Veseli in ponosni smo, da lahko že 13. leto ohranjamo spomin na Bibiča, ki je v naših krajih našel svoj mir. Čeprav je bil po rodu Štajerec, pa je bilo v njem tudi nekaj Brezjana,« je dejala.

Tudi polhe sta lovila

Spominjarije pa so, kot že samo ime pove, namenili obujanju spominov. Tokrat je svoje misli o Poldetu Bibiču delil Janez Boncelj, dolgoletni oskrbnik koče na Bistriški planini. Kot je povedal Boncelj, sta se z Bibičem prvič srečala leta 1983 pri Domu pod Storžičem. S časom je raslo njuno prijateljstvo, hodila sta na različne izlete, skupaj reševala Poldetov vikend pred invazijo polhov, si privoščila kakšno dobro kosilo in še bi lahko naštevali. »On je živa legenda. Takega možakarja, kot je bil Polde Bibič, Bistriška planina, Dobrča in okoliški kraji ne bomo več imeli. Z vsemi je bil prijatelj, dobrovoljen, neverjeten,« se je spominjal Boncelj, ki je tudi obljubil, da bo, dokler bo živ, skrbel, da bo na pobočju Dobrče stala znamenita Poldetova klopca. Poleg Bonclja so program obogatili učenci Osnovne šole Bistrica, ki so za zbrane zaigrali igro Pavliha noče v šolo, nastopili pa so tudi zmagovalci festivala Zven Linhartovega mesta, ki so s svojimi deklamacijami poskrbeli, da je spomin na Bibiča, ki je bil prav tako znan kot neverjeten deklamator, še kako živ.