/ Foto:

Zelenjavni kolač s skutno kremo / Foto: Erika Jesenko

Zelenjava se dobro znajde tudi v kolačih

Pozimi lahko najdemo na njivi tudi še kakšno repo, v shrambi pa bučo in jabolka. Da vse to lahko gre v biskvit in skupaj tvori slasten kolač, se zdi že skoraj malo ironično. Pa vendar to drži. In brez skrbi – nihče ne bo opazil, da se v kolaču skriva tudi zelenjava, le pohvalili bodo njegovo neverjetno sočnost in bogat okus.

Za pripravo kolača s skutno kremo potrebujemo: za testo: 2 srednji veliki jabolki, 1 srednje veliko repo, 0,5 kg hokadio ali muškatne buče, 2 jajci, 200 g sladkorja, 150 g moke, 50 g kokosove moke, 100 g mletih orehov, 1 pecilni prašek, 120 g masla, lupinica ene pomaranče, ščep soli; za kremo: 250 g pasirane skute, 2.5 dl sladke smetane, 1 žlico sladkorja v prahu, 1 vaniljev sladkor, lupinico ene pomaranče.

Bučo olupimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na kocke. Damo jo v posodo, ji prilijemo 3 žlice vode ter jo na srednji temperaturi dušimo do mehkega. Kuhano bučo ohladimo, odstranimo morebitno odvečno tekočino ter jo pretlačimo v pire. Jabolka in repo olupimo ter ju naribamo. Posebej skupaj zmešamo suhe sestavine: moko, kokosovo moko, mlete orehe, pecilni prašek, pomarančno lupinico in ščep soli. Maslo penasto umešamo skupaj s sladkorjem, nato dodamo jajca in vse skupaj stepemo v penasto zmes. Med mešanjem dodajamo pire buče, naribana jabolka ter repo in nazadnje postopoma še mešanico moke. Pripravljeno maso prenesemo v namaščen okrogel pekač ter pečemo v pečici, segreti na 170 °C, približno 45 minut. Pečen biskvit ohladimo. Kremo pripravimo tako, da skupaj zmešamo skuto, sladkor, vaniljev sladkor in pomarančno lupinico. Smetano stepemo ter jo nato vmešamo skuti. S pripravljeno kremo premažemo ohlajen biskvit in okrasimo s pomarančno lupinico.