/ Foto: Erika Jesenko

Foto: Erika Jesenko

Zelenjavne jedi v pečici

Najboljša je domača in sveža zelenjava, tako po okusu kot tudi po vsebnosti hranil. A celotno senzorično izkušnjo bomo dvignili še na višjo raven, če pri njeni pripravi uporabimo pečico.

Za pripravo špagetov s pečenimi paradižniki in bučko potrebujemo: 0,5 kg pečenih paradižnikov, 1 manjšo bučko, 2 žlici sesekljanega peteršilja, 4 stroke česna, sol in poper, olivno olje, 400 g špagetov, 1 lonček kisle smetane.

Bučko narežemo na kolesa. V pekač razporedimo narezano bučko, češnjeve paradižnike in olupljene stroke česna. Solimo in popramo, potresemo s peteršiljem in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, za 30 minut. Vmes enkrat premešamo, da se zelenjava enakomerno zapeče. Testenine skuhamo v osoljeni vodi ter odcedimo. Nekaj tekočine prihranimo. Odcejene testenine stresemo v pekač k pečeni zelenjavi in dodamo kislo smetano ter nekaj žlic vode od kuhanja testenin. Vse skupaj dobro zmešamo, da se vse sestavine enakomerno povežejo.

Za pripravo pečene poletne buče in bučke potrebujemo: polovico olupljene in očiščene hokaido buče, 1 srednje veliko bučko, 1 skodelico češnjevih paradižnikov, 3 stroke česna, 1 žlico nasekljanega peteršilja, pol žličke mlete paprike, sol in poper, olivno olje.

Bučo in bučko narežemo na srednje velike kocke. V skledi zmešamo narezano zelenjavo, češnjeve paradižnike in olupljene stroke česna. Solimo, popramo, potresemo z mleto rdečo papriko in peteršiljem. Pokapljamo z olivnim oljem ter premešamo. Mešanico prenesemo na pekač ter pečemo v pečici, segreti na 200 °C, od 20 do 30 minut. Vmes večkrat premešamo.