Obiskovalci so imeli priložnost tradicionalno jed, ki so jo pripravljale gospodinje na Visokem, tudi poskusiti. / Foto: Mateja Rant

Obiskovalci so imeli priložnost tradicionalno jed, ki so jo pripravljale gospodinje na Visokem, tudi poskusiti. / Foto: Mateja Rant

Zgodovino oživili na krožnikih

Na posestvu Dvorca Visoko so minuli petek znova pripravili kulturno-kulinarični večer Visoški lonec, na katerem obiskovalce popeljejo na popotovanje skozi zgodovino, kulturo in kulinariko Poljanske doline.

Visoko – Z dogodkom Visoški lonec so tudi letos obudili kulinarično dediščino Kalanovih, ki se je, zapisana v kuharici Ta dobra stara kuha, ohranila do danes, je pojasnila vodja Kavarne Visoko Martina Ambrožič Tušar. Obiskovalci so imeli priložnost to tradicionalno jed, ki so jo pripravljale gospodinje na Visokem, tudi poskusiti. Degustacijo visoškega lonca so pospremili s pestrim kulturnim programom.

Popotovanje v zgodovino so začeli z vodenim ogledom dvorca. Zbrane sta po muzejskih zbirkah dvorca popeljali kustosinji Loškega muzeja Biljana Ristić in Mojca Šifrer Bulovec. Posebno pozornost sta namenili Franji Tavčar, soprogi Ivana Tavčarja, predani zdravnici in humanitarki. Predstavili sta njeno življenjsko pot, delo in vlogo na dvorcu ter v širšem družbenem prostoru. Obenem sta se ustavili tudi ob visoški kulinariki – v črni kuhinji v dvorcu sta razkrili preteklost priprave hrane in kulinarično zgodovino Visokega. V nadaljevanju je Dušan Škrlep predstavil poljansko narečje, sledil je nastop pevk iz delavnice ljudskega petja, ki so se poimenovale Visošk' pušeljc, nato pa še folklorne skupine Zala, ki deluje pod okriljem Turističnega društva Žirovski Vrh. Podrobneje so predstavili tudi njihove obleke, ki jih je zanje izdelala mojstrica Andreja Stržinar. Na koncu je zgodovina oživela še na krožnikih, ko so postregli pristno visoško jed, imenovano visoški lonec. »To je jed, ki ni le kulinarična posebnost, ampak spomin na čase rodbine Kalan. Njegov recept skriva kanček zgodovine, ščepec kulturne dediščine in veliko ljubezni do domače zemlje,« je poudarila Martina Ambrožič Tušar. Brbončice obiskovalcev je tudi letos razvajal hišni kuhar Janez Kržišnik, ki je jed začel pripravljati že zjutraj, tudi iz sveže nabranih sestavin z vrta ob dvorcu. V jed je poleg krompirja in več vrst zelenjave dodal še dve vrsti mesa: govedino in svinjino. »Po nekaj urah kuhanja so lonec iz krušne peči prestavili v skrinjo s senom, da so se okusi spojili in je bila jed na koncu še slajša,« je pojasnila Martina Ambrožič Tušar. Zraven so letos postregli še sladico, in sicer drobnjakovo sladko potico z rozinami. Dogodek so zaokrožili s koncertom Poljanskih godcev v okviru Petkovih glasbenih večerov na Dvorcu Visoko.