Anton Podbevšek Teater že osmič na gostovanju na Korčuli Korčula

Anton Podbevšek Teater (APT) bo že osmič gostoval na Korčuli. Tokrat se bo predstavil s svežo uprizoritvijo Gorana Markovića Beograjski trio v režiji Matjaža Bergerja, ki je praizvedbo doživela junija. Predstava o britanskem pisatelju in kulturnemu atašeju Georgeu Durrellu je nastala v produkciji APT in v sodelovanju s Cankarjevim domom.***
Novomeško gledališče se je tudi tokrat odzvalo na tradicionalno povabilo Centra za kulturo Korčula; uprizoritev bodo izvedli znotraj arhitekture starega mestnega jedra Korčule, so sporočili iz APT.
Beograjski trio srbskega cineasta, študenta praške generacije jugoslovanskih filmskih režiserjev in angažiranega intelektualca, Gorana Markovića, je po avtorjevih besedah nekakšno arhivsko gradivo, ki ga je na njegovih poteh spremljalo več kot 25 let. Sestavljajo ga zapisniki, poročila, diplomatska korespondenca in uradni zaznamki, izpiski iz dnevnika ter številni drugi dokumenti, od policijskih, vojaških in meteoroloških poročil do poročnih listov in vozovnic pa vse do šifriranih vohunskih sporočil ter številnih nepovezanih pričevanj glede dogodkov povezanih z Golim otokom.
V središču zgodbe je George Durrell, britanski pisatelj in kulturni ataše, ki ga je Združeno kraljestvo v jugoslovansko prestolnico poslalo kot vohuna, v dramatičnem obdobju Jugoslavije, med letoma 1948 in 1951, v času informbirojskega spora. Durrell s seboj pripelje tudi zaročenko Eve, a se nesmrtno zaljubi v svojo učiteljico srbohrvaščine Vero, ki jo zapelje, njenega moža Bora, lojalnega Stalinu, pa aretirajo in pošljejo na Goli otok. Ker se Vera noče odreči Boru, tudi njo prek slavonskih prevzgojnih taborišč pripeljejo na Sveti Grgur, kjer je žensko taborišče. Durell hčerko internirancev zaupa v varstvo svoji ženi, sam pa se bondovsko loti reševanja Vere in njenega moža z Golega otoka in Svetega Grgurja, so vsebino predstave povzeli v APT.
Režiser Berger je poskrbel tudi za adaptacijo besedila, skupaj s Simonom Žižkom pa se podpisuje tudi pod scenografijo. Koreograf je bil Gregor Luštek, kostumografa Peter Movrin, Metod Črešnar, glasba je delo dua Silence. V predstavi nastopajo Gaja Filač, Luka Bokšan, Gregor Čušin, Inti Šraj, Gregor Podričnik, Tina Resman, Primož Petkovšek, Mario Dragojević, Jana Menger, Gal Oblak, Svit Stefanija in Jure Žavbi.
APT bo predstavo znova uprizarjal novembra, so še sporočili iz novomeškega gledališča. (konec)jvo/mlj STA013 2024-08-28/05:30
×