Biden na obisku v Nemčiji o Ukrajini in Bližnjem vzhodu Berlin

Ameriški predsednik Joe Biden bo danes tik pred iztekom mandata na obisku v Nemčiji, kjer bo poleg dvostranskih odnosov osrednja tema Ukrajina. S sogovorniki, med katerimi bosta poleg nemškega kanclerja Olafa Scholza še francoski predsednik Emmanuel Macron in britanski premier Keir Starmer, naj bi govoril tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu.***
Bidnova pot v Nemčijo bi se morala odviti že minuli teden, ko naj bi se v okviru večdnevnega obiska na prvem srečanju kontaktne skupine za Ukrajino sestal tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Obisk so prestavili zaradi orkana Milton, ki se je zgrnil nad Florido.
Ob okrnjenem programu in zgolj za en dan bo Biden vendarle opravil obisk. Z nemškim kanclerjem naj bi glede na napovedi tako Washingtona kot Berlina potrdila tesne vezi in spregovorila o glavnih svetovnih krizah, na čelu z Ukrajino in Bližnjim vzhodom.
Bela hiša ob tem izpostavlja podporo, ki jo Kijevu namenja Nemčija, ki za ZDA prispeva drugo največjo količino vojaške pomoči Ukrajini. Na Bližnjem vzhodu obe državi podpirata Izrael in izpostavljata njegovo pravico do obrambe pred Hamasom in Hezbolahom, obenem pa poudarjata pomen končanja konflikta in izognitve širjenju v regiji.
Bidnu in Scholzu se bosta na pogovorih pridružila še francoski predsednik Macron in britanski premier Starmer.
Obenem se bo Biden sestal z nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem, ki bo ameriškemu voditelju podelil najvišje državno odlikovanje, veliki križ za zasluge. S tem se želijo pokloniti Bidnovemu zavzemanju za prijateljstvo med državama in transatlantsko zavezništvo, zlasti spričo ruske agresije nad Ukrajino.
Biden na obisk prihaja ob izteku svojega mandata in tik pred novimi volitvami z negotovim izidom. (konec)spo/mc STA011 2024-10-18/00:30
×