Napoved - svet, 16. 10. (sreda) Ljubljana

Napoved dogodkov v svetu v sredo, 16. oktobra.***
BRUSELJ - Potekal bo vrh EU in Sveta za sodelovanje zalivskih držav, katerega članice so Bahrajn, Katar, Kuvajt, Oman, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati. V ospredju bo zaostrovanje razmer na Bližnjem vzhodu, govorili naj bi tudi o vojni v Ukrajini ter sodelovanju pri reševanju globalnih izzivov, kot so podnebne spremembe in energetika.
BRUSELJ - Novi generalni sekretar zveze Nato Mark Rutte bo imel novinarsko konferenco pred zasedanjem obrambnih ministrov članic zavezništva. Osrednja tema zasedanja bo vojna v Ukrajini, govorili naj bi tudi o krepitvi odvračalne vloge Nata. To bo prvo zasedanje zavezništva pod vodstvom Rutteja, ki je položaj zasedel v začetku oktobra.
KIJEV - Potekalo bo posebno zasedanje ukrajinskega parlamenta, na katerem naj bi predsednik Volodimir Zelenski predstavil svoj načrt za končanje vojne. O tem, kako končati vojno, ki traja že več kot dve leti in pol, je Zelenski v preteklih tednih že govoril z zahodnimi zavezniki, podrobnosti njegovega načrta pa niso znane.
FRANKFURT - Začel se bo 76. mednarodni knjižni sejem, častna gostja katerega je letos Italija. Sejem, na katerem bo na približno 650 dogodkih sodelovalo okoli 1000 avtorjev in govorcev, bo trajal do 20. oktobra.
telefon (sprejemanje servisa): 01/ 24 10 100 telefaks: 01/ 43 42 970 e-mail: desk@sta.si
DEŽURNI: zunanjepolitično uredništvo: dopoldne Sara Erjavec Tekavec Božič, popoldne Antun Katalenić tel. št. 01/ 24 10 110, e-mail: zunanja@sta.si (konec)bp/sk/akt/bp STA003 2024-10-16/00:15
×