Odpadno olje se zbira ločeno, zbirna točka tudi v ljubljanskem Zalogu Ljubljana

Odpadno jedilno olje je nevaren odpadek in lahko povzroči resne težave in škodo okolju, odtočnim cevem in čistilnim napravam, zato ga je treba oddati na primerno zbirno mesto. Ljubljančani ga lahko odnesejo tudi na zbirno točko družbe Koto v ljubljanskem Zalogu, ki se ukvarja s pripravo olja za predelavo v biodizel.***
Odpadnega jedilnega olja se ne sme zlivati v kuhinjske odtoke, straniščne školjke ali v naravo, saj lahko povzroči zamašitev cevi in onesnaženje vodnih virov ter tako škoduje okolju. Prav tako se ga ne sme odlagati v zabojnike za mešane komunalne odpadke, v biološke odpadke ali na kompost. Zbirati ga je treba ločeno.
Odpadno jedilno olje je treba, ko je hladno, zliti v plastično ali stekleno posodo s pokrovom in oddati na primerna zbirna mesta - v ulični nabiralnik, premično zbiralnico ali zbirni center. Poleg tega olja je mogoče na zbirne točke oddati tudi svinjsko mast, margarino, maslo, pokvarjeno jedilno olje in olje s pretečenim rokom uporabe. K odpadnemu jedilnemu olju pa se ne sme dodajati motornih olj.
Prebivalci Ljubljane lahko odpadno jedilno olje oddajo tudi v družbi Koto, kjer ga sprejemajo na posebej označeni zbirni točki na njihovi lokaciji Ljubljana Zalog. Kot so sporočili iz družbe, poleg manjših količin odpadnega olja iz gospodinjstev zbirajo in predelujejo večje količine odpadnih jedilnih olj in maščob, ki nastajajo v gostinski dejavnosti, vzgojno-izobraževalnih in zdravstvenih zavodih ter drugih storitvenih dejavnostih.
\"Odpadno jedilno olje je v zadnjih letih ena od najpomembnejših surovin za proizvodnjo biogoriv - biodizla. Po evropski direktivi ga morajo vse države članice primešati dizlu, ki ga prodajajo na bencinskih črpalkah do največ sedmih odstotkov. Z njegovo predelavo v biodizel zmanjšujemo odvisnost od fosilnih goriv in prispevamo k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov,\" so v družbi pred dnevi zapisali v sporočilu za javnost. (konec)kad/mrn STA024 2025-04-21/08:22
×