Pred dnevom civilne obrambe v mariborski Kadetnici posveta o vlogi civilne obrambe Ljubljana/Maribor

Pred dnevom civilne obrambe, ki ga bodo prvič zaznamovali v soboto, bo danes v mariborski Kadetnici več dogodkov, med drugim posveta o vlogi civilne obrambe. Slovenija po oceni generalnega direktorja direktorata za obrambo Boštjana Pavlina zasleduje cilje civilne obrambe, pri obrambnem načrtovanju pa je celo med vodilnimi v zvezi Nato.***
Na današnjem prvem posvetu ministrstva v Mariboru se bodo gosti osredotočili na vlogo civilne obrambe v spremenjenem strateškem in varnostnem okolju v primerjavi z vlogo civilne obrambe med osamosvajanjem. Gosti bodo član republiške koordinacijske skupine za usklajevanje obrambnih priprav in zavarovanje slovenske osamosvojitve leta 1991 Franci Žnidaršič, brigadir v pokoju Marjan Balant in vodja koordinacijske podskupine za Severnoprimorsko pokrajino Drago Vidrih.
Na drugem posvetu bodo govorili o odpornosti države za uresničevanje ciljev obrambe. Poleg Pavlina se ga bodo udeležili generalna direktorica direktorata za hrano in ribištvo na pristojnem ministrstvu Ana Le Marechal Kolar, direktor sektorja korporativna varnost in nadzor poslovanja pri družbi Petrol Janko Šavnik in generalni direktor ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra Marko Jug.
Prireditev bodo sklenili s slovesnostjo, na kateri bodo podelili priznanja za dosežke na področju civilne obrambe, so še sporočili z ministrstva.
Najbolj pomembni cilj civilne obrambe, ki jo izvajajo ministrstva in lokalne skupnosti, je po navedbah Pavlina zagotovitev preživetja družbe in gospodarstva v izrednih razmerah, denimo ob naravnih nesrečah in drugih grožnjah. Cilja sta tudi neprekinjeno delovanje SV in delovanje oblasti, je v torek na briefingu za novinarje na ministrstvu za obrambo (Mors) še navedel Pavlin.
Za ustrezen odziv in delovanje v teh razmerah pa je pomembno tudi obrambno načrtovanje, torej vrsta ukrepov in priprav za izvajanje nalog civilne obrambe. Slovenija se lahko po besedah Boštjana Pavlina pohvali, da ga ohranja že iz devetdesetih let, medtem ko se marsikatera država, predvsem v EU, šele trudi vzpostavljati sistemske rešitve na tem področju.
Septembra leta 1990 je bil namreč sprejet ustavni zakon za izvedbo ustavnih amandmajev k ustavi na področju ljudske obrambe, s katerim so podelili pristojnost tedanjemu izvršnemu svetu skupščine Republike Slovenije, da med drugim podrobneje ureja izdelavo obrambnih in obrambno-razvojnih načrtov.
Takrat so v Sloveniji začeli izvajati obrambno načrtovanje, temelj tudi za kasnejšo pripravljenost Teritorialne obrambe in celotne civilne obrambe, ki je po besedah Pavlina \"do odhoda zadnjega vojaka iz Slovenije leta 1991 zelo dobro in uspešno opravljala svoje delo\".
Vlada je sicer 28. september za dan civilne obrambe razglasila julija letos. (konec)kab/mo STA015 2024-09-27/05:00
×