Premier Golob bo nagovoril Generalno skupščino ZN New York

Premier Robert Golob bo danes v New Yorku v okviru splošne razprave nagovoril 79. zasedanje Generalne skupščine ZN. Poleg njega bo nastopilo še 35 voditeljev, vključno z izraelskim in hrvaškim premierjem, Benjaminom Netanjahujem in Andrejem Plenkovićem. Ob robu dogajanja se bo Golob med drugim sešel s predsednikom zasedanja Philemonom Yangom.***
Premier bo v Generalni skupščini ZN nastopil kot prvi govorec dneva. Po njem bodo danes nastopili še voditelji 35 drugih držav, vključno z Netanjahujem, čigar govor bo spričo dogajanja v Libanonu deležen posebne pozornosti, Plenkovićem, predsednikom pakistanske vlade Šebazom Šarifom, albanskim premierjem Edijem Ramo in avstralsko zunanjo ministrico Penny Wong.
Ob robu se bo Golob dvostransko sestal s predsednikom zasedanja in nekdanjim kamerunskim premierjem Yangom. V ospredju pogovora bo delovanje Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta ZN ter aktualne zunanjepolitične teme, zlasti razmere v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu.
Enega osrednjih nastopov v New Yorku ta teden je premier že opravil v sredo, ko je na zasedanju Varnostnega sveta ZN z naslovom Voditeljstvo za mir, ki ga je v okviru septembrskega predsedovanja temu organu pripravila Slovenija, med drugim pozval k povrnitvi zaupanja v ZN in k večjemu upoštevanju skupnih interesov članic.
Dan prej se je udeležil zasedanja Varnostnega sveta ZN o Ukrajini, pred katerim se je sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.
Letošnja splošna razprava Generalne skupščine ZN, ki se je začela v torek, poteka v senci zaostrenih razmer na Bližnjem vzhodu, v njej naj bi do konca tedna nastopilo okoli 120 svetovnih voditeljev. (konec)msc/mc STA011 2024-09-27/00:30
×