Sara Čopar na EP do četrtega mesta, zmaga Italijanki Bern

Slovenska športna plezalka Sara Čopar je na evropskem prvenstvu v švicarskem Villarsu v težavnosti zasedla četrto mesto. Za plezalko iz Laškega to po petih naslovih mladinske svetovne prvakinje v več kategorijah predstavlja uspeh kariere med članicami. Naslov prvakinje je pripadel Italijanki Lauri Rogora.***
Devetnajstletna Čopar je imela v kvalifikacijah šele 15. izid, v polfinalu pa je priplezala do tretjega mesta. V finalu je tako nastop začela kot šesta.
Sprva je imela nekaj sreče v sredini smeri, a je tudi z nasmeškom na obrazu rešila težave z oprijemom noge in se podala naprej v smeri. Spodletelo ji je pri skoku do 36. oprimka, s čimer je ob svojem nastopu zasedala tretje mesto z doseženim oprimkom 35+.
Do konca sta nastopili še druga iz kvalifikacij Helene Janicot, ki pa je s 35. oprimkom za las zaostala za Čopar, medtem ko je Italijanka Laura Rogora priplezala do vrha in potrdila današnjo prevlado v Villarsu.
Triindvajsetletnica iz Trenta je tako prišla do prvega naslova evropske prvakinje. Nazadnje je zmagovalka dveh tekem svetovnega pokala v težavnosti kolajno na velikih tekmovanjih osvojila na svetovnem prvenstvu v Moskvi pred tremi leti, ko je bila v težavnosti bronasta.
V finalu je od Slovenk nastopila tudi Lana Skušek. Štiriindvajsetletnica je po osmem mestu v kvalifikacijah v finalu dosegla oprimek 25+ in zasedla končno osmo mesto med prav toliko finalistkami.
V današnjem popoldanskem polfinalu sta plezali še preostali Slovenki. Vita Lukan je zasedla 17. mesto, Lucija Tarkuš pa 18.
V nadaljevanju sporeda bodo nastopili še moški. Tretje mesto v kvalifikacijah je zasedel Luka Potočar in se bo prav tako boril za kolajno na EP. (konec)alz/lr STA125 2024-08-31/21:03
×